Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar turizma u posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 22 kolovoza 2018 15:32

Ministar turizma Gari  Capelli boravio je u srijedu, 22. kolovoza 2018, godine u radnom posjetu Zadarskoj županiji. U Turističko-informativnom centru održao je radni sastanak sa županom Božidarom Longinom, gradonačelnikom Brankom Dukićem i njihovim suradnicima, zastupnicom u Saboru RH Grozdanom Perić  te direktoricom Turističke zajednice Županije Mihaelom Kadijom kao i Antom Radosom,  direktorom gradske TZ.

„Imali smo vrlo konstruktivan i malo duži sastanak. Razgovarali smo o tome gdje smo sada i što očekujemo u budućnosti. Bitno je istaknuti da su sve brojke u porastu te da smo zadovoljni ovom sezonom. Naravno, uvijek može biti bolje. Moramo raditi na edukaciji kadrova te podignuti ljestvicu i težiti kvaliteti. Razgovarali smo i o novim tržištima koje bi trebali otvoriti te načinima kako privući kvalitetnije turiste, prvenstveno s azijskog tržišta. Osvrnuli i na nekada Zadru jako dobro tržište - talijansko. Nastojat ćemo već ove godine ponovno uvesti cjelogodišnje trajektne linije i time vratiti Talijane koji su nam uvijek bili dobri gosti. Razgovarali smo i o avionskim linijama i produženju piste Zračne luke Zadar. Nadam se da ćemo sve te projekte što prije riješiti“, rekao je Longin.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio je intenzivniji rad na podizanju kvalitete smještaja u Zadru, posebice hotelskog. Hotelijerstvo podiže kvalitetu, razinu turizma kako u Hrvatskoj tako i u Zadru, toga smo svjesni i na tom ćemo intenzivno radit - kazao je Dukić nakon sastanka s ministrom Capellijem. 

Ministar turizma Gari Capelli posebno  je istaknuo problem radne snage u turizmu i naglasio da pod hitno moramo školovati što kvalitetniji kadar i iskoristiti zimu za edukaciju kadra. Tome je dodao: „ Bit će žestoka utakmica sljedeće godine. Imamo dobre igrače ali trebat će nam puno novca, pitali ste me puno oko boravišne postrojbe, mi ćemo morati dvostruko više uložiti u odnosu na ovu godinu da bi zadržali rezultat koji imamo ove godine na toj razini.“  Osvrćući se na druge teme razgovora s domaćinima ministar je naveo kako je jedna od njih bila potpora koja bi s udruženim oglašavanjem išla ka povezivanju morem:  „Odnosilo bi se to na povezivanje dviju obala između Italije i Zadra i okolice, na taj način ćemo napraviti iskorak i u avio prometu, uložili smo 30 milijuna ove godine, sad idemo dvostruko na 60 milijuna.“

Spominjući brojke Capellli je kazao kako se ovih dana s njima puno licitira, a ističe kako je trenutačno Hrvatska na rastu od 5-6 posto, što noćenja, što boravaka turista.  O borbi protiv sive ekonomije u turizmu je rekao :“Mi ćemo na jedan način ovim zakonom o ugostiteljskim uslugama koji  je sada u drugom čitanju u saboru ići u rekategorizaciju. Oko toga je bilo dosta otpora jer siguran sam da imamo nekih 20 tisuća objekata koji su registrirani 70-ih, velik dio ih se nije rekategorizirao a imaju tri zvjezdice.  Mi ćemo ući u te objekte, rekategorizirati ih i dobiti jednu pravičniju sliku koliko je bilo tog sivog tržišta.  Neće biti novih zapošljavanja u inspektoratima već samo „preinaka iz određenog dijela administracije koja će ići u inspekcijske službe.  Definitivno trebalo bi jače i kvalitetnije raditi tu jer Hrvatska gubi jedan dio novca u tom sivom tržištu. Hrvatska će ove godine imati 12 milijardi prihoda od  turizma, 10-ak posto više u odnosu na prošlu godinu, ja sam siguran da bi tu još bilo velikog prostora“, rekao  je  ministar.  

Za uspješnu sezonu uz turističku promidžbu sigurnost destinacije jednako je bitna. Do sada smo imali 14 milijuna turista u Hrvatskoj, preko 70 milijuna noćenja i možemo reći da je ovo uspješna turistička sezona i u smislu sigurnosti - kazao je ministar Capelli.

U nastavku boravka u Zadarskoj županiji Ministar turizma Gari Capelli posjetio je nacionalni Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone i Nacionalni centar za prikupljanje podataka koji su  uspostavljeni ovoga ljeta u Zadru, a kojem je najvažniji sustav nadzora mora na kojem prate kretanje svih objekata na moru.

Stožer djeluje u Policijskoj upravi zadarskoj, a glavna mu je aktivnost prikupljanje, analiza i obrada svih informacija od značaja za sigurnost turističke sezone.

„Za uspješnu sezonu uz turističku promidžbu sigurnost destinacije jednako je važna i bitna. Turisti se u našoj zemlji osjećaju sigurno. Do sada smo imali 14 milijuna turista u Hrvatskoj, preko 70 milijuna noćenja i možemo reći da je ovo uspješna turistička sezona i u smislu sigurnosti“ - kazao je ministar Capelli. Najavio je iskorak u daljnjem sufinanciranju Stožera za sigurnost turističke sezone:

„750 tisuća kuna HTZ i ministarstvo ove su godine dali za ovaj projekt, naravno s ministrom Božinovićem razgovaramo da nađemo kvalitetnija sredstva jer turizmu jednostavno ovaj vid sigurnosti znači više nego ne znam što. Koliko nam je bitan marketing da gosti dođu bitno nam je i da se oni osjećaju sigurnim, tako da jedna i druga stvar nam je podjednako važna i bitna.“, rekao je ministar Capelli.

Rad Stožera ministru je predstavio Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije za javnu sigurnost i rukovoditelj Stožera. Uz ostalo, naveo je podatak o padu kriminaliteta za 5 posto u svim policijskim upravama. Jedino je u PU zadarskoj zabilježeno povećanje ali ono pozitivno, kazao je Vitez, što bi policajci rekli - ulazak u tamnu zonu. Drugim riječima PU zadarska poradila je puno više na otkrivanju kriminaliteta droga. Što se tiče požara ove ih je godine 5 puta manje nego lani, što je Vitez objasnio kvalitetno odrađenom pripremom i prevencijskim planovima. A da bi ova turistička sezona bila kvalitetna angažirano je i nekoliko stotina policajaca s kontinenta i dodatna oprema, a tu su također i strani policajci. „Ove ih je godine iz 18 zemalja svijeta“ - kazao je uz ostalo Dražen Vitez.

 

 

 

Pročitano 2462 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA