Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan radni sastanak o skorom pokretanju postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida

Posted On Ponedjeljak, 28 siječnja 2019 10:01

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je u Uredu župana u Šibeniku održao radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, zadarskim županom Božidarom Longinom, splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, karlovačkim županom Damirom Jelićem i zamjenikom župana Ličko- senjske županije Vicom Nekićem na temu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Dinarida.

Sastanku je nazočio i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike sa svojim suradnicima.

Na sastanku je i službeno najavljeno skoro pokretanje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. U razgovoru sa županima i njihovim suradnicima na čijim prostorima se nalaze predloženi istražni prostori, ministar Ćorić je još jednom naglasio želju Vlade RH za pravodobnim informiranjem i uspostavljanjem partnerskih odnosa sa svim ključnim dionicima, a prvenstveno lokalnom samoupravom.

Naime, upravo lokalna samouprava ima najveću izravnu korist od istraživanja ugljikovodika. Na primjeru jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 milijuna kuna koje su općinama donijele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica.

Ministar Ćorić i predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan naglasili su kako je istraživanje ugljikovodičnih potencijala Dinarida nastavak procesa Vlade Republike Hrvatske koji je započeo prije četiri  godine donošenjem prvog Zakona o ugljikovodicima i otvaranjem prvih natječaja s ciljem pokretanja novih investicija, odnosno revitalizacije domaće proizvodnje.

Valja još jednom napomenuti kako je riječ prvenstveno o snimanju potencijala ugljikovodika dok će se o eventualnoj eksploataciji, kao i njezinoj isplativosti, moći govoriti tek nakon istraživanja.

Pročitano 1296 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA