Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Od sljedeće školske godine u županijskim srednjim školama nudi se školovanje s plaćom

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 12:00

U Domu Zadarske županije održan je inicijalni sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima uvođenja novih programa u strukovnom obrazovanju- staklara i dimnjačara.

Na sastanku su bili nazočni pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, ravnateljica obrtničke škole Gojka Matuline Silvana Ujdur Bilan, ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, predstavnica Obrtničke komore iz Zadra Lidija Udiljak te predstavnici zadarskih obrtnika- staklara i dimnjačara.

U Zadru ne postoji niti jedan licencirani staklar i dimnjačar, a potrebe za školovanim kadrom su velike, čulo se na sastanku. Vlasnici  staklarskih obrta, naglasili su da  nedostatak radne snage u toj obrtničkoj grani usporava rad, moraju se odbijati poslovi jer se nemaju s kim odraditi. 

Upravo iz tih razloga, u idućoj školskoj godini planiraju se uvesti dva nova zanimanja - staklar i dimnjačar, a program obrazovanja trajao bi 3 godine. Učenici koji bi upisali ove programe imali bi ugovore sa zadarskim obrtnicima i od prve godine učili bi zanat. Svi nazočni podržali su ovu inicijativu koju će predstaviti zadarskim osmašima. 

Radi se o hrvatskoj inačici dualnog modela obrazovanja koji učenicima u prvoj godini nudi ugovor o naukovanju, a  već u drugoj i trećoj godini nudi ugovor o radu (plaća i staž s doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje). Ugovor o radu nije obveza ni učenika ni poslodavca da učenik školovanja mora ostati na radu kod poslodavca, već je to stvar dogovora.

IZVOR:https://ezadar.rtl.hr/dogadaji/3335323/od-sljedece-skolske-godine-u-zupanijskim-srednjim-skolama-nudi-se-skolovanje-s-placom/

Pročitano 1043 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA