Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ŽUPANIJA FINANCIRA ŠKOLSKI SPORT Broj mladih sportaša raste, a gimnazijalci Franje Petrića putuju u Grčku na Svjetsko prvenstvo srednjih škola u košarci!

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 12:01

Školski sport vraća se u Zadarsku županiju na velika vrata.

Pokazala je to ovotjedna završnica školskih liga srednjih škola u košarci i odbojci, gdje se na Višnjiku tražilo mjesto više. Odlična atmosfera na tribinama i vrlo zanimljive finalne utakmice rezultirale su slavljem košarkaša Gimnazije Vladimira Nazora i odbojkašica Gimnazije Franje Petrića. Nazorovci su, predvođeni najboljim igračem lige Rokom Erslanom, u završnom susretu svladali Pomorsku školu, dok su odbojkašice iz MIOC-a u finalu bile bolje od Gimnazije Jurja Barakovića.

Posljednje dvije godine, uz financijsku potporu Zadarske županije, Županijski savez školskog sporta napravio je veliki iskorak u organizaciji natjecanja u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole, koje su pokrenute prošle godine, od ove sezone krenula su i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te u rukometnoj ligi za srednje škole. Jedan od inicijatora školskih liga bio je upravo zadarski župan Božidar Longin.

- Oduvijek je u školama zapaženo mjesto zauzimao sport djece i mladih, jer je poticao učenike na aktivnost, zajedništvo i pozitivan odnos prema sportu. Smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika i zato smo za ta natjecanja osigurali sredstva u županijskom proračunu. Želja nam je da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva i steknu nova poznanstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život. Primjerice, moja generacija iz gimnazije je bila prvak Hrvatske u košarci, a toga se i dan danas sjećam s ponosom – kazao je župan Longin.

Da je Zadar i dalje 'grad košarke' dokazali su prošlogodišnji pobjednici košarkaške lige, Gimnazija Franje Petrića (MIOC), koji su potom postali prvaci Hrvatske, a u travnju ove godine očekuje ih nastup na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u Grčkoj. Zadarska županija je sudjelovala i u financiranju troškova puta u Grčku.

Ove je godine u košarkaškoj ligi srednjih škola nastupilo oko 200 učenika iz cijele županije, a još je veći odaziv u futsal ligi u kojoj sudjeluje oko 500 učenika iz čak 32 osnovne škole iz cijele županije, od čega osam škola s područja grada Zadra. Završnica futsal lige trebala bi se igrati u ožujku, a rukometne lige u travnju ove godine.

- Ulaganje u sport među djecom i mladima jedna je od stavki koju namjeravamo dodatno povećavati. Zajedno sa svojim suradnicima ću se truditi da na prostoru cijele Zadarske županije potaknemo sportske aktivnosti. Sve to s ciljem  da mlade naučimo sportskom i kolektivnom duhu, ali i da proširimo bazu sportaša. Iz tog razloga, naš će tim na čelu sa Športskom zajednicom Zadarske županije i Županijskim školskim športskim savezom veliku energiju usmjeriti upravo prema populaciji učenika kako bismo stvorili pozitivne vrijednosti i potaknuli ih na nove izazove - dodao je Longin.

Iza organizacije projekta kojem je pokrovitelj Zadarska županija stoji Županijski savez školskog sporta Zadarske županije te stručni tim profesora tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s Jadrankom Duvančić, uz koju su još Loris Vidaković, Branimir Peričić te koordinator Frane Kardum.

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je, ističu, kroz ovakvu vrstu programa animirati mlade kroz sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te kroz sportske manifestacije poticati interes za zdravim načinom života u toj ključnoj i senzibilnoj fazi razvoja.

IZVOR:https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/587869/broj-mladih-sportasa-raste-a-gimnazijalci-franje-petrica-putuju-u-grcku-na-svjetsko-prvenstvo-srednjih-skola-u-kosarci

Pročitano 1137 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA