Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Motivacijski skup za projekt Najljepši školski vrtovi

Posted On Subota, 16 ožujka 2019 12:45

U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije „Najljepši  školski vrtovi u Hrvatskoj u 2019. godini“. Tom prigodom, u organizaciji HRT-a i Zadarske županije koja je i pokrovitelj samog događaja, održan je motivacijski stručni skup pod nazivom „Uređenje vrtova u  dječjim vrtićima, osnovnim i  srednjim školama, centrima za odgoj i  obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“.

Skup je dio velikog obrazovno-ekološkog projekta Najljepši školski  vrtovi koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te  brojni donatori.

Na skupu je ravnateljima ustanova prezentiran dosadašnji rad projekta, prikazano je nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, kao i iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Prošle godine Osnovna škola Lipik iz Lipika ponijela je titulu Najljepšeg školskog vrta u Republici Hrvatskoj, a vrtić Bajka iz Varaždina proglašen je najljepšim vrtićem u cijeloj RH.

 „Kao osnivaču, itekako nam je važno da naše ustanove ne budu samo lijepe i funkcionalne zgrade, već da i njihovo okruženje plijeni svojim izgledom. Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je u svim školama skrb o okolišu na visokoj razini. Ponekad su uzrok tome objektivne okolnosti, poput nedostatka prostora, a ponekad je uzrok i nedostatak motivacije kod ravnatelja i profesora“, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin i pozvao nazočne ravnatelje da motiviraju svoje profesore i učenike na uređenje vrtova, jer osim boravka na svježem zraku koji je koristan i djeci i odraslima, ovakvi projekti pružaju prigodu svim učenicima da iskažu svoje sposobnosti i vještine.

Projekt Najljepši školski vrtovi promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. U sklopu projekta održavaju se stručni skupovi  o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama, tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Osnovna škola Sv. Filip i Jakov je 2009. godine, dok je bila u staroj zgradi, bila pobjednik projekta Najljepši školski vrtovi, a ravnateljica Gordana Kurtov ambiciozno je najavila novu kandidaturu.

 „U novu zgradu škole uselili prije pet godina, imamo vrt 7.000 metara četvornih metara na kojem je 100 stabala i oko 300 raznih sadnica i želimo povratiti šampionsku titulu“, ustvrdila je Kurtov.

Natječaj za ovu godinu bit će otvoren krajem ožujka, a prošle je godine bilo više od 100 prijavljenih vrtića, osnovnih i srednjih škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova za djecu i mladež iz cijele Hrvatske.

Sve aktivnosti prati kamera HTV-a kroz informativne i zabavne emisije u programu, emitiraju se reportaže u radijskoj emisiji Slušaj kako zemlja diše, a otvorena je i Facebook stranica Najljepši školski vrtovi.

 

Pročitano 3191 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA