Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana 2. radionica u sklopu projekta PESCAR

Posted On Utorak, 17 srpnja 2018 15:33

U okviru projekta PESCAR održana je druga po redu radionica na temu „Koristi od integrirane poljoprivredne proizvodnje“ na području Zadarske županije.

Zbog pritiska kupaca, trgovački lanci u Europi vrlo su rigorozni kada je riječ o sigurnosti hrane koja je iznad propisanih pravila. Europska unija ima najveći standard u proizvodnji hrane kojeg karakterizira vrlo niska tolerancija prema pesticidima čija je primjena strogo kontrolirana. Kako je upravo smanjena i ciljana upotreba pesticida glavni cilj projekta PESCAR, u okviru predmetnog projekta planiran je čitav set edukativnih radionica za poljoprivrednike putem kojih će se pobliže objasniti mogućnosti korištenja novo uspostavljenog prognostičkog sustava te prednosti integrirane poljoprivredne proizvodnje.

I dok su kroz prvu radionicu, održanu početkom travnja ove godine, poljoprivrednim proizvođačima s područja županije predstavljene tek postavljene agrometeorološke stanice te je najavljena objava preporuka temeljnih na prikupljenim podacima stanica, glavna tema druge radionica bila je održiva poljoprivreda kao sustav uspješnog gospodarenja poljoprivrednim resursima koji udovoljava promjenjivim ljudskim potrebama uz istodobno održavanje ili povećavanje kvalitete okoliša.

Radionicu su održali stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru (jedan od 5 partnera na projektu) g. Tomislav Kos i gđa. Ana Gašparović Pinto koji su izlaganje započeli prezentiranjem sustava integrirane zaštite bilja čija se osnovna načela baziraju upravo na smanjenju potrošnje sredstava za zaštitu bilja i provođenju preventivnih mjera zaštite. U daljnjem tijeku radionice, g. Kos svima prisutnima opisao je određene metode i mjere za suzbijanje štetnika, uzročnika bolesti i korova, a poseban naglasak stavio je na prednosti integrirane zaštite.

Da je tema pobudila značajan interes poljoprivrednih proizvođača, pokazuje i broj sudionika radionice kojih je bilo 26.

Osim navedenih, u sklopu provedbe projekta u planu je održavanje još dvije radionice na temu „Evidencija, praćenje i dokumentiranje za potrebe integrirane poljoprivredne proizvodnje“ i „Zaštita poljoprivrednih kultura od štetnika i uzročnika bolesti“ za koje će biti objavljene pravovremene najave.

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a ukupna vrijednost iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.

 

 

Pročitano 3959 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA