Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Poziv na 3. radionicu u sklopu projekta PESCAR

Posted On Ponedjeljak, 26 studenoga 2018 15:04

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da Zadarska županija u suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizira treću edukativnu radionicu na temu „Važnost vođenja evidencije za održivu uporabu pesticida“. Radionica će se održati u subotu 1. prosinca 2018. godine u sklopu 10. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2018.

Kroz prve dvije radionice održane u okviru provedbe projekta PESCAR, poljoprivrednim proizvođačima s područja županije predstavljena je nova usluga davanja preporuka temeljnih na prikupljenim podacima postavljenih agrometeoroloških stanica koje očitavaju i mjere klimatske parametre, a u sklopu kojih se poljoprivrednim proizvođačima izdaju savjeti o potrebi izvršenja preventivne zaštite te se proizvođače upoznalo sa svim prednostima integriranog načina poljoprivredne proizvodnje. Također, sudionici su pozvani da preporuke i klimatske parametre s mjernih postaja redovito prate na službenoj stranici projekta PESCAR (www.agroprognoza.eu) i novo uspostavljenoj Viber grupi AgroprognozaEU Zadar.

Stupanjem na snagu Pravilnika o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda početkom 2013. godine (NN 137/12) redefinirani su uvjeti poljoprivredne proizvodnje i evidentiranja proizvodnih postupaka. Sukladno istom, svaki proizvođač u integriranoj proizvodnji obvezan je voditi evidenciju o proizvodnji od početka proizvodnje do prodaje proizvoda. Vođenje evidencije u integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji s naglaskom na važnost za održivu upotrebu pesticida upravo je  glavna tema 3. edukativne radionice.

Tako će se sudionicima pojasniti način vođenja evidencija po parcelama ili kulturama, za zaštićene prostore ili objekte kao i potrebni podaci o kojima se vodi evidencija.

Projektom PESCAR promovira se vođenje evidencije dok nadzor provedbe evidencije vodi savjetodavna služba.

Na radionicu se pozivaju zainteresirani poljoprivredni proizvođači i svi ostali važni sudionici ruralnog razvoja.

U nastavku donosimo program stručnog dijela manifestacije u sklopu kojeg će biti održana 3. edukativna radionica:

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA: 1.12.2018. godine u osnovnoj  školi Nadin

POČETAK I ZAVRŠETAK: 14.00 do 16.00 sati

MODERATOR: Hrvatska poljoprivredno - šumarska savjetodavna služba Podružnica Zadarske županije – Gordana Dragun, dipl.ing.agr.

TEME I PREDAVAČI:

  1. „Inaktivni kvasci u vinogradu“ - Nenad Maslek, LALLEMAND (20 min);
  2. „Senzorika mladih vina - vrline i mane ocjenjenih vina Plavine i Maraštine“ – prof. Edi Maletić, Agronomski fakultet Zagreb (20 min);
    • Degustacija Plavine i Maraštine (20 min);
  3. „Maslinarstvo u Mjerama ruralnog razvoja“ – Gordana Dragun, dipl.ing.agr., HPŠSS Podružnica Zadarske županije (20 min);
  4. „Praćenje glavnih štetnika masline“ – Šime Marcelić, mag.ing.agr., Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu (20 min);
  5. Projekt PESCAR: „Važnost vođenja evidencije za održivu uporabu pesticida“ – doc.dr.sc. Tomislav Kos – edukacijski koordinator na projektu PESCAR (20 min).

Radionica se organizira u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji se financira iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Pročitano 2408 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA