Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer na Ugljanu i Pašmanu

Posted On Četvrtak, 07 ožujka 2019 17:58

Obilazak radova na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, bio je danas i u kaljskoj ribarskoj luci Lamjani. U sklopu radova na Ribarskoj luci Vela Lamjana dogradit će nova obala za prihvat ribarskih brodova od 162 metara, osigurat će se površina za deponiranje ribarskih mreža i ostale opreme, glavni lukobran produžit će se za 30 metara čime će se zaštititi akvatorij luke i izgradit će se posebna obala za manje brodove od 140 metara.

Naime, Lučka uprava Zadar prošle je godine kandidirala projekte modernizacije i dogradnje Ribarske luke Vela Lamjana i Ribarske ruke Gaženica za sufinanciranje sredstvima Ministarstva poljoprivrede - Uprave za ribarstvo u okviru mjere Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa, ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna. Lučkoj upravi Zadar su u srpnju 2018. odobrena zatražena sredstva, slijedom čega je provela postupak javne nabave u okviru Projekta modernizacije i dogradnje Ribarske luke Vela Lamjana.

Posjet Tkonu

U Tkonu je premijer Plenković u pratnji načelnika općine Tkon Gorana Mušćeta obišao gradilište trajektne luke Tkon koja je od osnutka Županijske lučke uprave Zadar, od 1998. godine do danas, njen najveći projekt. Ovim značajnim ulaganjem kroz sredstva EU i potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, trajektnoj luci Tkon će biti omogućen kompletan završetak izgradnje u roku od dvije i pol godine. Procijenjena vrijednost radova bila je 32 milijuna kuna, ali je nakon postupka javne nabave iznos smanjen na 25 milijuna kuna s PDV-om.

Ovo je prvi projekt u Republici Hrvatskoj koji se financira iz europskog programa Konkurentnost i kohezija, iz kojega je za infrastrukturne lučke projekte na našoj obali namijenjeno 80 milijuna eura. Nakon prve i druge faze gradnje nove trajektne luke Tkon, koje su završene prije godinu i pol dana, sada će se s 32 milijuna financirati gradnja gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta te platoa ukrcajnog čekališta, parkirališta sa stotinu parkirnih mjesta i spojna cesta na državnu cestu DC 10.

Predsjednik Vlade zatim je zajedno sa ministricom Gabrijelom Žalac, ministrom Olegom Butkovićem i županom Božidarom Longinom posjeti „Škraping centar“- sjedište Klastera ''Hrvatski otočni proizvod.“

Plenković je u Tkonu rekao da se Vladina politika regionalnog razvoja temelji na četiri stupa. Prvi je otvorenost, dijalog i partnerstvo bez presedana dosad u radu bilo koje Vlade u odnosu sa županijama. „ O tome svjedoče i župani koji su članovi naše Vlade, o tome mogu svjedočiti i svi župani nakon izbora 2017., gradonačelnici, načelnici općina. Oni tu razliku vide, cijene i razumiju da pristupamo jednakim angažmanom svim dijelovima Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija negdje na vlasti- rekao je Plenković. Drugi stup je funkcionalna decentralizacija - da sve što se može odlučivati najbliže građanima trebaju donositi jedinice lokalne i područne samouprave. Plenković je najavio da će njih jačati nizom zakonskih izmjena, ali ne tako da na načelnike stavljaju dodatne terete, već da im daju i alate, a ti alati su fiskalna decentralizacija.

„Prvi i vrlo jasan signal fiskalne decentralizacije bio je novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područje samouprave kojim smo ostavili u pogledu izvornih prihoda više nego ranije 2 milijarde i 100 milijuna kuna našim županijama, gradovima i općinama. Vrlo konkretno, za Zadarsku županiju to vam je ukupno više od 80 milijuna kuna. Župan je zadovoljan jer ima 12,5 milijuna više, vi ste zadovoljni jer imate 100 posto više prihoda, slična je situacija danas s Benkovcem i Ninom“- rekao je Plenković. Sve to skupa, dodao je, ne bi bilo dovoljno da se zajednički ne radi na realizaciji konkretnih projekata, a to se temelji i na boljoj apsorpciji sredstava iz EU i na nacionalnim sredstvima.

„Taj miks je najbolje bio vidljiv jutros u Benkovcu, gdje iz EU-proračuna dobijamo 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja praktički nadomješta još 12 posto, do 12, tako da je gradonačelniku ostalo samo da nadoda 3 posto. A riješit će gradsku jezgru Benkovca, koja, više je nego očito kada ga posjetimo i danas, evo, 24 godine nakon oslobađanja okupiranih područja nakon agresije na Republiku Hrvatsku, pita potporu. To je konkretno, to je ono što mi radimo - rekao je Plenković. Dodao je da cijeli današnji posjet županiji za Vladu predstavlja dio redovitih aktivnosti.

Župan Božidar Longin zahvalio je  na dolasku predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima koji su se više puta dokazali kao snažni prijatelji Zadarske županije. „Vjerujem da će današnji obilazak i njima biti pokazatelj da je naša županija proaktivna u provedbi razvojnih projekata, ali isto tako i vrlo atraktivna za investicije.“, rekao je župan

„Danas smo na više lokacija u Zadarskoj županiji posjetili ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to da u Zadarskoj županiji imamo mnoštvo kvalitetnih projekata koji će nam donijeti iskorak, kako u gospodarstvu tako i u razvoju infrastrukture.

Ono što je također važno istaknuti, velik dio ovih projekata financiraju se sredstvima iz europskih fondova, što je konkretan pokazatelj važnosti ulaska naše zemlje u veliku europsku obitelj.

Svojim zemljopisnim položajem, ovdje na središnjem dijelu jadranske obale, ali i ključnim infrastrukturnim projektima poput Luke Gaženica, dobili smo izuzetnu mogućnost postati prometnim središtem ne samo Hrvatske, već i čitavog ovog dijela Europe.

Zadar je i kroz povijest bio sjecište prometnih putova od istoka prema zapadu i sjevera prema jugu.“, istaknuo je župan i dodao kako sada imamo priliku vratiti mu povijesni položaj.

U Tkonu su se danas prigodno obratili i ministrica Gabrijela Žalac i ministar Oleg Butković te načelnik Općine Kali Marko Kolega te domaćin , načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

Pročitano 2002 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA