Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ZADARSKA ŽUPANIJA RASPISALA POZIV "S pomoćnicima u nastavi bolji je uspjeh učenika!"

Posted On Petak, 26 srpnja 2019 13:04

I ove je godine Zadarska županija na svojoj internetskoj stranici objavila Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je Zadarska županija osnivač, za školsku godinu 2019./2020.

Na javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresirani koji udovoljavaju uvjetima: najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak i ne smije biti roditelj/skrbnik ni drugi član uže obitelji učenika kojem se pruža potpora. Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

– Pomoćnici u nastavi financiraju se iz županijskog proračuna i novcem iz Europskog socijalnog fonda. Rad s pomoćnicima u nastavi proteklih se godina pokazao vrlo korisnim, a korisnici su bili zadovoljni – naveo je resorni pročelnik Ivan Šimunić i pozvao sve zainteresirane da u što skorijem roku podnesu svoju prijavu.

 

Detalji i dodatne informacije navedeni su u Javnom pozivu, koji je dostupan na službenoj stranici Zadarske županije te na internetskim stranicama škola partnera u projektu kojima je Zadarska županija osnivač.

Podsjetimo, Zadarskoj županiji su za projekt "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka" odobrena nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od osam milijuna kuna kroz četverogodišnje razdoblje. Ukupan proračun projekta iznosi oko 12,7 milijuna kuna, od čega Zadarska županija zapošljavanje pomoćnika u nastavi sufinancira s 4,7 milijuna kuna.

Bolji rezultati

Jedna od škola u kojoj rade pomoćnici u nastavi je zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čija ravnateljica Jelena Gulan kaže da ih je proteklu školsku godinu bilo sedam, te da djeluju vrlo poticajno na djecu i njihov rad.

– S osobnim pomoćnicima imamo izvrsnu suradnju. Najvažnije je da su oni za učenike od neprocjenjive koristi, djeca u radu pokazuju značajno bolje rezultate. Velikim dijelom oni u našoj školi rade s učenicima koji se školuju za pomoćna zanimanja, te ih toliko dobro potiču i usmjeravaju da učenici postanu sposobni da samostalno rade – kazala je ravnateljica Gulan.

Dodala je da je jedan učenik svom asistentu kazao: "Da ste vi meni pomagali od početka, završio bih ja još jedan zanat", što zapravo najbolje opisuje koliko učenici profitiraju od rada sa svojim osobnim pomoćnicima.

– Zadovoljni smo i suradnjom sa Zadarskom županijom jer uvažava sve naše sugestije oko izbora pomoćnika u nastavi – zaključila je Gulan.

Pročelnik Šimunić je istaknuo da je tijekom školske godine 2018./2019. Zadarska županija financirala ukupno 78 pomoćnika u nastavi, za 77 učenika.

– Iskustvo je pokazalo da pomoćnici u nastavi uvelike pomažu učenicima s teškoćama i bit će potrebno ove projekte nastaviti i sljedećih godina. Rad pomoćnika je zahtjevan jer se oni često susreću s teškim obiteljskim okolnostima iz kojih dolaze učenici s teškoćama. Pomoćnici su još jedna karika u sustavu odgoja i obrazovanja učenika kojima je pomoć potrebnija nego većini ostalih učenika. Razvoj sustava i statusa pomoćnika vidljiv je iz godine u godinu i te pozitivne promjene pokazuju brigu čitavog društva za učenike s teškoćama – istaknuo je pročelnik Šimunić.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 898 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA