Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održani posljednji terenski treninzi u sklopu projekta PESCAR

Posted On Ponedjeljak, 16 rujna 2019 15:30

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji je s provedbom započeo u srpnju 2017. godine, a koji završava 31. prosinca 2019. godine aktivno dočekuje jesen, za poljoprivredne proizvođače tradicionalno dinamično razdoblje.

Iako su pripreme za agro sajam u punom jeku, održan je posljednji ciklus terenskih treninga s Doc.Dr.Sc. Josipom Ražovom.

Naime, od svibnja 2018. godine nekolicina zaposlenika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije sudjelovala je na ukupno 40 treninga diljem Zadarske županije. Baštica, Murvica Donja, Škabrnja, Ninski Stanovi i Petrčane samo su neke od posjećenih lokacija.

Upoznavanje s radom agrometeoroloških stanica (koje od nedavno imaju novougrađene senzore za mjerenje brzine vjetra), pregledavanje lovki i sl. omogućile su polaznicima treninga uvid u funkcioniranje meteo stanica i same prognoze koja je temelj za preporuke o pravilnoj upotrebi pesticida.

Kao što je već mnogo puta rečeno, temelj suvremene zaštite bilja su prognozni modeli, a upravo je davanje preporuka poljoprivrednicima jedna od najvažnijih aktivnosti u sklopu provedbe projekta PESCAR. Upute stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida omogućuju ostvarenje ne samo ekološke već i ekonomske koristi.

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

 

Pročitano 4618 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA