Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen završetak obuke novih pilota helikoptera OH-58D Kiowa Warrior

Posted On Ponedjeljak, 16 rujna 2019 20:10

Svečanost završetka obuke novih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior održana je u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u ponedjeljak 16. Rujna 2019., gdje su tom prigodom pilotima svečano uručeni pilotski rupci.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zamjenik župana  Zadarske županije Šime Mršić  te drugi vojni i civilni uzvanici.

Svečanost uručenja pilotskog rupca uveličala je i povijesna vojna postrojba koji su u ceremonijalu dodjele izveli prigodni program te svečano vezivanje rupca svakom od pilota Kiowa. Pilotski rubac time postaje prepoznatljivi simbol izvidničko-borbenih pilota na Kiowama. Naime, piloti OH-58D Kiowa Warrior po uzoru na tradiciju konjičkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s Počasnom satnijom Kravat pukovnije izabrali su dio odore hrvatske lake konjice poznat kao kravata (rubac) kao svoj simbol. Pilotski rubac uručuje se izvidničko-borbenim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke, a izrađen je zajedničkim trudom pilota Eskadrile helikoptera, umjetničke direktorice branda Croata gospođe Mihaele Grnović-Novaković i zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije Željka Matejčića.

U obraćanju pilotima ministar Krstičević istaknuo je kako je ponosan na naše pilote i tehničare zbog njihovog velikog uspjeha jer su u tako kratkom vremenu ovladali jednim od najmodernijih i najsloženijih borbenih sustava i uveli ga u operativnu uporabu.
„To je još jedna u nizu potvrda visoke profesionalnosti i posvećenosti naših pilota, zrakoplovnih tehničara i svih osoba uključenih u proces obuke, upravo onako kako je slučaj kada je u pitanju cijela Hrvatska pobjednička vojska“, istaknuo je ministar Krstičević.
„Ponosan sam na vas, pilote helikoptera Kiowa - zračne konjice Hrvatske vojske. Uz profesionalnost, posebno želim pohvaliti inicijativu naših pilota koji nastoje dati novu dimenziju čuvanju tradicije hrvatskih povijesnih postrojbi kada su odlučili kao dio svoje odore nositi ono po čemu su Hrvati prepoznatljivi u svijetu“, naglasio je ministar Krstičević.

Načelnik stožera HRZ-a i zamjenik zapovjednika HRZ-a general Križanec pilotima je čestitao u svoje i u ime zapovjednika HRZ-a.
U spomen na uspješno provedenu obuku 2. i 3. skupine pilota, hrvatske su pilote na poseban način nagradili i američki instruktori letenja koji su obučavali 1. skupinu pilota darovavši im replike dviju sablji, američke konjičke sablje i mača Schiavona kojeg je kroz povijest koristila hrvatska konjica, čime su još jedanput odali priznanje hrvatskim pilotima za profesionalnost, stručnost i brzi prijenos znanja u svim fazama obuke, posebno pohvalivši postignuća na bojnim gađanjima i raketiranjima.

Pročitano 717 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA