Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

134. domobranska pukovnija HV-a obilježava 25. obljetnicu osnutka

Posted On Četvrtak, 26 rujna 2019 16:16

Prije 25 godina osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkoga kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. Sutra će u Benkovcu biti središnji dio programa obilježavanja obljetnice, a danas se u tamošnjoj Gradskoj knjižnici održava Znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu". 

Iskusni branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku borbe za domovinu, preko 134. brigade, 55. i 53. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije. Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti. Oni koji su branili pragove svojih kuća; od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga. Što su dobili za zadatak - to su i izvršili. Obranili svoje.

Ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije, Josip Čerina:

„Tu se branilo 12 kilometara Jadranske magistrale. S Petrima, Kakme, Lišana Tinjskih taj se prostor gotovo vidio na dlanu i nadzirao neprijateljskom topnčkom paljbom. Život i rad na tom području je bio jako težak. Nisu bili izloženi samo hrvatski vojnici, već i civili, ali su se obranili. Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata.“

A pred kraj Domovinskog rata sudjelovali su u akcijama Maestral i Južni potez te, naravno, u Oluji iz koje i vuku najljepše uspomene.

Bolje sutra nije, nažalost, dočekalo pet pripadnika ove pukovnije koji su poginuli u ratu. Za njih, ali i za sve druge poginule i nestale hrvatske branitelje sutra će se na benkovačkom Gradskom groblju polagati vijenci i paliti svijeće. Održat će se sutra i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, služit će se sveta misa, a Benkovac će - u čast 134. - sutra dobiti i Domobransku ulicu. Osim ulice, sjećanje na ovu postrojbu čuvat će i Zbornik radova s današnjeg Znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu":

Zbornik sa 13 znanstveno-stručnih radova i 8 priloga   bit će  tiskan u 300 primjeraka, a u njemu će se nalaziti radovi o počecima velikosrpske pobune na benkovačkom području, ratnim zločinima nad civilima, ustroju i djelovanju hrvatskih snaga, ali i o ratnim razaranjima kulturne baštine te procjeni ratne štete na arheološkoj baštini.

Pročitano 2697 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA