Za 10 projekata na zadarskim otocima 3,92 milijuna kuna

Posted On Petak, 09 ožujka 2018 15:27

PREKO – Iz Programa održivog razvoja otoka,  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a na temelju javnog poziva, u 2018. godini otočnim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijelit će 19 milijuna kuna.

Zadarski otoci dobit će 3,920.000 kuna, najviše Grad Pag – 670.000 kuna za rekonstrukciju i opremanje igrališta vrtića Paški mališan, zatim općine Preko – 550.000 kuna, Pašman - 500.000 kuna, Kali - 420.000 kuna, Zadarska županija za projekt u OŠ Valentina Klarina u Preku - 400.000 kuna, Povljana - 350.000, Tkon - 350.000 kuna, Pakoštane za otok Vrgadu - 300.000 kuna, Sali - 220.000 i Kukljica - 160.000 kuna.

- Više od pola milijuna kuna Općini Preko odobreno je za projekt Avantura Kids, odnosno uređenje tri igrališta za djecu i mlade, za kojima već dulje vrijeme postoji potreba. Uređenjem tih triju igrališta dobit ćemo kvalitetna i sigurna mjesta za igru, druženje i sport, a to će u konačnici doprinijeti društvenom i turističkom razvoju te povećanju kvalitete života na otoku, pojašnjava općinski načelnik Jure Brižić te ističe kako je cijeli projekt vrijedan 969.357 kuna bez PDV-a, a razlika će se pokriti iz općinskog proračuna. Uskoro će, najavljuje,  krenuti postupak javne nabave i izbor izvođača radova, a sva tri igrališta uredit će se u ovoj godini.

Zadovoljan je, kaže, što će u Općinu Preko stići i 400.000 kuna koje je za sanaciju štete od poplave u rujnu prošle godine u OŠ Valentina Klarina tražila Zadarska županija. Taj novac namijenjen je za građevinske radove, zamjenu poda u školskoj sportskoj dvorani i uređenje učionice, kabineta i svlačionice.
Za uređenje triju igrališta izrađen je glavni projekt i dobivena potvrda projekta Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u Zadarskoj županiji, a voditeljica projekta Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove u Općini Preko dodaje da je riječ o igralištima Jugo i Mulić u Preku te u središtu Poljane.

- Na plaži Jugo postoji dječje igralište s ljuljačkama, toboganom i pješčanikom, koristi se najviše u ljeti, a izvan sezone u manjoj mjeri zbog vremenskih prilika, tj. zbog utjecaja mora i valova. U neposrednoj blizini plaže, kod zgrade Lučke kapetanije, nalazi se zemljište pogodno za gradnju dječjeg igrališta koje bi se moglo koristiti cijele godine, i to za različite aktivnosti. Osim prostora za igru za manju djecu, na toj će se lokaciji graditi i street ball igralište koje će se moći koristiti i za neke druge timske sportove i aktivnosti. To je igralište od iznimne važnosti jer je otvaranjem Doma za starije i nemoćne 2005. godine u Preku nekadašnje igralište pretvoreno u parkiralište za potrebe doma, zbog čega su mladi ostali bez jednog od najvažnijih objekata za sport i rekreaciju, kaže Strihić.

Igralište u parku Mulić, koje je smješteno u središtu Preka, uz šetnicu i plažu, dodatno će se proširiti i obogatiti spravama, a na jedinom dječjem igralištu u Poljani proširit će se i dodatno urediti prostor između sprava, postojeće će se zamijeniti novima i sigurnijima i dodatno urediti prostor za roditelje u obližnjem parku.
U Općini Pašman, koja je za prijavljeni projekt dobila pola milijuna kuna, uređivat će se stari mlin u središtu Pašmana. Prema riječima donačelnika općine Andre Magića, riječ je zahvatu procijenjenom na oko oko 900.000 kuna s PDV-om.

- Ovih dana pokrenut ćemo postupak javne nabave i nadamo se da će se do početka odraditi barem 70 posto poslova. Radovi će obuhvatiti kompletno uređenje unutarnjeg prostora mlina, osim samih elemenata mlina, a njih namjeravamo naknadno kandidirati na natječaje Ministarstva turizma jer će cijeli mlin biti u funkciji turizma, bit će mali pokazni centar posvećen tradiciji maslinarstva na našem otoku, najavljuje Magić.

Susjedna Općina Tkon odobrenih 350.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja namijenila je uređenju Ulice Kuntrata u staroj jezgri naselja. Ulica je razvijene dužine oko 60 metara, i različitih širina (od 2 do 4.10 m), omeđena pročeljima kuća. Ima veliki nagib, pogotovo u gornjem uskom dijelu, u prosjeku oko 11 posto, nije riješena odvodnja oborinskih voda…

- Projekt obuhvaća  izvođenje fekalne i oborinske odvodnje te rekonstrukcija vodovoda, a potom opločenje za koje će se koristiti kamena kaldrma od pritesanog autohtonog kamena škriljevca. Nakon obnove ulica će imati izvoran izgled iz 19. stoljeća, odnosno vratit će se u prvobitno stanje prije 1987. godine, kada je razrušena i neprikladno betonirana. Uređenjem  ulice u kojoj su smještene ambulanta i pošta olakšat će se dostupnost osnovnih usluga, pogotovo za starije stanovništvo koje se Kaldrmom  sada otežano kreće. Cilj projekta je poboljšanje života lokalnog stanovništva putem izgradnje osnovne infrastrukture te uređenje ulice autohtonim kamenom koji će se uklopiti u prostor i na taj način vizualno doprinijeti poboljšanju turističke ponude, pojasnila je Bruna Vojvodić, viša stručna suradnica za fondove EU u Općini Tkon.

Na zadarskom području odobreni su projekti i općinama Sali - 220.000 kuna za obnovu poslovnog prostora u općinskoj zgradi, Kali - 420.000 za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Srdelica, u Povljani na Pagu za kanalizaciju, na Vrgadi će se 300.000 kuna uložiti u javnu rasvjetu, za što je novac dobila i Općina Kukljica – ukupno 160.000 kuna.

Koliko su dobili ostali otoci i za koje projekte, provjerite na LINKU

 

Izvor: Naši Školji

Pročitano 448 puta
kolovoza 31, 2018

Ravnatelj Tomčić: Reforma školstva prolazi ili pada na nastavnicima

in Iz medija by Meridies
U ponedjeljak u 74 škole kreće provedba eksperimentalnog programa obrazovanja - Škola za život. Jedna od njih je i Strukovna škola Vice Vlatkovića. "Cijela ta reforma pada ili prolazi na nastavnicima" - ističe ravnatelj škole Tihomir Tomčić. U školu polako…
kolovoza 31, 2018

Hitna pomoć odlično je opremljena i ustrojena, ali je situacija u sanitetu jako loša

in Iz medija by Meridies
Tragični slučaj smrti mladića u Zaprešiću pokrenuo je lavinu polemika i diskusija o manjkavostima u mreži hitne medicinske pomoći, odnosno funkcioniranju timova T1 i T2 uvedenih u prosincu 2011. godine, ali i onome važnijem - nužnim promjenama koje je…
svibnja 24, 2018

Kaštanka potukla konkurenciju - u deset dana osvojila osam međunarodnih nagrada

in Iz medija by Meridies
Kaštanka, predstava nastala u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica, koju je prema slavnoj Čehovljevoj priči režirala i adaptirala Vjera Vidov, postala je apsolutni hit na svim fstivalima u regiji na kojima je ovih dana gostovala. U deset…
ožujka 14, 2018

Otvorene ponude za navodnjavanje Baštice

in Iz medija by Meridies
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), koja je davatelj sredstava, potpisala je prošle godine sa Zadarskom županijom Ugovor o financiranju ovog sustava u vrijednosti od 22.889.973,00 kune U sjedištu državne tvrtke…
ožujka 09, 2018

Dobili gotovo milijun kuna za razvoj povijesnih ruta

in Iz medija by Meridies
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je potpisala sedam ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 182,1 milijun kuna iz područja zdravstva, socijalne skrbi, e-usluga te…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA