Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan sastanak o mogućnostima sufinanciranja projekata u sustavu gospodarenja otpadom

Posted On Petak, 02 veljače 2018 12:15

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posjetio je u petak, 2. veljače,Zadarsku županiju . Sastao se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima te gradonačelnicima i načelnicima općina iz Zadarske županije. Tema sastanka bile su „Mogućnosti sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom“.

Ministar Tomislav Ćorić nazočne je upoznao s ciljem ove prezentacije, dao primjere uspješnog gospodarenja otpadom te istaknuo važnost partnerskog odnosa načelnika i gradonačelnika s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike kako bi koncept gospodarenja otpadom bio uspješno osmišljen i proveden. „Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u 2018. godinu ušlo je s ambicioznim planom da ova godina bude godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj“ , rekao je ministar Ćorić i dodao kako danas ¼ jedinica lokalne samouprave još uvijek nema razrađen koncept odvojenog prikupljanja otpada. Naveo je kako je financijski problem, jedan od problema s kojim je ministarstvo suočeno u realizaciji koncepta učinkovitog gospodarenja otpadom, ali i da vjeruje kako će niz natječaja koji nas očekuju ove godine  pomoći u tome da svi zajedno povećamo svoje kapacitete za učinkovito gospodarenje otpada i da dođemo do cilja.

„Gospodarenje otpadom jest ne samo potreba, već i naša obveza. U Županijskoj razvojnoj strategiji definirali smo potrebu gospodarenja otpadom kroz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom te unapređenje sustava gospodarenje otpadom“, rekao je župan Božidar Longin zahvalivši ministru sa suradnicima na dolasku. Dodao je da spomenuti Centar predstavlja jedan od tri stupa cjelovitog sustava gospodarenja otpadom naše županije koji još uključuje i  izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u županiji. „Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima. Ciljevi su i očekivani rezultati projekta uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.“, rekao je župan Božidar Longin.

Pomoćnica ministra Anamarija Matak predstavila je postojeće stanje u Republici Hrvatskoj i Zadarskoj  županiji te upoznala nazočne s prioritetnim aktivnostima koje bi JLS-ovi i Zadarska županija trebali provesti u 2018. godini.

                                                                                              V.V.Marasović

 

Pročitano 1954 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA