Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Veleposlanstvo Izraela i Zadarska županija organiziraju seminar iz područja poljoprivrede, srednjoj poljoprivrednoj školi donacija sustava za navodnjavanje

Posted On Utorak, 20 ožujka 2018 10:46

U srijedu, 21. ožujka 2018. u Zadru će se u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Zadarske županije te u suradnji  sa Israel Export Institute i HGK – Županijskom komorom Zadar održati cjelodnevni  seminar i  donacija sustava za navodnjavanje.

-U  hotelu Kolovare (Bože Peričića 14, Zadar)  s početkom u 10 sati  održat će se seminar o poljoprivredi ''Primjena novih tehnologija u poljoprivredi''

Država Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Države Izrael je oko 22.000 km² i samo 20 % od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta. 

Seminar će obuhvatiti predavanja iz područja: navodnjavanje, staklenici, uzgoj maslina, mljekarstvo i zaštita bilja prema sljedećem rasporedu:

10:00  Projekti staklenika – Itai Rosenberg, Osnove dizajniranja kap po kap i antifrost sustava – Božidar Žanko , Navodnjavanje silaže, rajčica i staklenika – Buda Erel , Proizvodnja maslinovog ulja – Ehud Soriano

12:30    Napredna rješenja za upravljanje mliječnim farmama – Branimir Kampl , Važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva – Zlatko Balentić

-U srednjoj poljoprivrednoj školi „Stanka Ožanića“ s početkom u 13,30 (dr Franje Tuđmana 24/h, Zadar, učionica na 1. katu) izraelska tvtka Netafim, najveća izraelska tvrtka za navodnjavanje i  izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap,  donira  sustav navodnjavanja. Izjave za novinare predviđene su u 14,00 ispred školskog staklenika .

Izraelska tvtka Netafim, najveća izraleska tvrtka za navodnjavanje i izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, iskazala svoju želju da donira 5 sustava navodnjavanja u Hrvatskoj  kao njihov dar kako bi demonstrirali kako se poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj može unaprijediti.  Ovaj sustav navodnjavanja će biti koristan za buduće generacije studenata i učenika u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih segemnata izraelske tehnologije su voda i navodnjavanje. Izraelska visoko inovativna industrija navodnjavanje je stekla svjetsku reputaciju te se više od 80 % proizvoda izvozi. Izrael prednjači u novim tehnologijama navodnjavanja, sustavima i priboru kao što je navodnjavanje kap po kap, automatski ventili i zasuni, automatsko filtriranje, štrcaljke niskog protoka, mini sprinklerima i kompenziranim kapaljkama. Računalno kontrolirani sustav navodnjavanja, koji je razvijen u Izraelu štedi ogromne količine vodu i omogućava opskrbu gnojivom zajedno sa vodom. Danas je Izrael država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanje agro tehnologije.

- U  hotelu Kolovare (Bože Peričića 14, Zadar)  s početkom u 15,00  sati seminar o vodnim tehnolgijama  ''Učinkovito upravljanje vodama za budućnost – pročistači otpadnih voda i vodovodne distributivne mreže''

Država Izrael je jedna od prvih i rijetkih država u svijetu koja je uspješno riješila svoja ograničenja u vodnim resursima. To je riješeno sinergijom znanja, inteligentnim upravljanjem vodama i, najvažnije od svega, primjenom inovativnih tehnologija. U današnje vrijeme čistu i vodu iz sigurnog okruženja uzimamo zdravo za gotovo iako je razvoj ove industrije ključan za naše postojanje. Svi pokazatelji sada upućuju na goruću potrebu da se snažno zaokrenu trendovi u upravljanju vodama, da se ekološki i društveni aspekt zaštite voda osvijesti te potrebu da se svemu tehnološki prilagodimo. 

Kroz novi pristup i nove tehnologije u mogućnosti smo riješiti dugogodišnje probleme u upravljanju vodama. Kroz viziju, inovacije i praksu možemo biti novi vizionari, kreatori modernih politika i poduzetnici koji primjenjuju nove tehnologije. Brzina, kibernetička sigurnost, upravljanje podacima, transparentnost i optimizacija su globalni vektori promjena koji bi trebali biti sastavni dio naših razmišljanja kada govorimo o vodama.

Seminar će obuhvatiti prezentacije iz sektora upravljanja vodama prema sljedećem rasporedu:

15:00    Old timer UPOVi – Kako postići nove EU standarde koristeći pametnu tehnologiju nadogradnje –        Idan Magenn, Aqwise , Tercijarna obrada otpadnih voda. Primjena koncepta ponovne uporabe vode u Izraelu i svijetu. – Boštjan Kočar, Tahal , Inovativna rješenja u pročišćivanju otpadnih voda - Gordan Bičak i dr. Andreas Rudiger, Galil Engineering .

 

Pročitano 1819 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA