Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Lovro Jurišić sudjelovao na prvoj Regionalnoj konferenciji o privlačenju sredstava iz fondova Europske unije

Posted On Petak, 23 ožujka 2018 18:17

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Šibensko-kninske županije i Poslovnog dnevnika u Šibeniku je u petak 23. ožujka održana prva Regionalna konferencija o dostupnosti i privlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Cilj regionalne konferencije bio je informirati građane o trenutno dostupnim EU programima u Republici Hrvatskoj, predstaviti rad institucija uključenih u provedbu EU projekata te pokazati primjere uspješno provedenih projekata na lokalnoj i regionalnoj razini.

 „Praksa je pokazala da su županije najspremnije za apliciranje na EU projekte i privlačenje sredstava Europske unije za različite namjene. Uspješne priče povlačenja sredstava trebaju nam biti poticaj i vodilja za daljnji napredak, ali i pokazatelj građanima da novac koji izdvajaju trošimo namjenski i da oni od toga imaju realne koristi“, istaknuo je predsjednik Pauk otvarajući Konferenciju. Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  Spomenka Đurić u uvodnom je izlaganju istaknula da Republika Hrvatska u trenutnoj financijskoj perspektivi koja je na snazi do 2020. na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura.  
U panelu o ulozi županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj sudjelovao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji se osvrnuo na projekte u Primorsko-goranskoj županiji: „Do sredine veljače 2018. godine završeni su projekti sufinancirani iz europskih fondova ukupne vrijednosti preko 470 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranska županija skupa s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač osigurala otprilike 47 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.“ Osim toga, Komadina je istaknuo da se zalaže da sustav programiranja bude sličan onom u Poljskoj, u kojemu su lokalna i regionalna samouprava same definirale strateške ciljeve operativnih programa. „Bottom-up pristup u programiranju fondova jedini je zalog dobrog iskorištavanja bespovratnih sredstava EU“, složio se pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije Lovro Jurišić. Govoreći o Splitsko-dalmatinskoj županiji, pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić rekao je da Razvojna agencija povukla znatna sredstva iz EU te najavio da će regionalni koordinatori u budućnosti još više raditi na zajedničkom cilju ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.
Predsjednik Pauk je naglasio da „kvalitetnim nacionalnim planom razvoja i dobrim upravljanjem nacionalnim sredstvima europski fondovi postaju važan izvor financiranja kojim se ubrzavaju razvojni procesi“ i dodao da je za povećanje učinkovitosti regionalne politike u kombinaciji s drugim politikama EU nužno razviti pametne strategije specijalizacije.

Takav koncept pomogao bi županijama da usmjere sredstva na nekoliko ključnih prioriteta i spriječila ni se disperzija sredstava na široko područje i odredile ključne smjernice razvoja svih županija.
Osim panela o ulozi županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, održana je i panel diskusija „Utjecaj javnog sektora na razvoj poduzetništva u Šibensko-kninskoj županiji“ na kojoj su sudjelovali ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić i načelnik Općine Kistanje Goran Reljić.

Pročitano 2255 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA