Premijera serije The Terror snimane na Pagu

Posted On Petak, 30 ožujka 2018 11:22

Nova serija u produkciji Ridleyja Scota, "The Terror", koja je u travnju prošle godine snimana na otoku Pagu sinoć (29. ožujka) je imala svjetsku premijeru na kabelskom kanalu AMC. Serija je inspirirana istinitom pričom, a temelji se na istoimenom romanu Dana Simmonsa o Kraljevskoj pomorskoj ekspediciji koja je u potrazi za arktičkim Sjeverozapadnim prolazom. Na projektu je bilo angažirano 208 filmskih djelatnika iz Hrvatske, od čega 57 statista, a snimanje je trajalo 30 dana.

Glavne uloge tumače Jared Harris kao kapetan Francis Crozier, Tobias Menzies kao kapetan James Fitzjames te Ciarán Hinds kao Sir John Franklin. Izvršni producenti serije su Ridley Scott, David Kajganich i Soo Hugh, a hrvatski servisni producent bila je Ambasada film koji je snimanje na Pagu realizirala uz podršku Filmskog ureda Zadar.

Uloga Filmskog ureda Zadar bila je uspješna u pomoći pri spajanju s lokalnom upravom i ishođenju svih potrebnih dozvola za snimanje kao i podrška kod svih zapreka koje smo mogli očekivati u pripremi tako zahtjevnog snimanja. Velika zahvala tadašnjem gradonačelniku Željku Maržiću - dogradonačelniku Dariu Graši - ali i sadašnjem gradonačelnikom Anti Fabijaniću kao i  gradonačelniku Povljane Ivici Pogoriliću koji su nam bili podrška i koji su razumjeli dobrobit ovakve produkcije za lokalnu zajednicu. Isto tako hvala Županijskim institucijama npr. Naturi Jaderi s kojima smo super surađivali Policiji, Vatrogascima, lokalnom komunalno poduzeću u Gradu  Pagu itd, kaže Smiljan Tolj location manager Ambasade film.

Sretni smo što su Zadarska županija i Filmski ured Zadar dobili ovakav projekt, zahvaljujući dosadašnjoj suradnji i iskustvu s Ambasadom film,  s kojom smo uspješno realizirali nekoliko projekata. Ambasada film dovela je u Hrvatsku i „Igru prijestolja“ i uvjerena sam da će ovakvi projekti dodatno pokazati koliko je važno iskazati dobrodošlicu filmskoj industriji i graditi uređeni sustav u kojem se zna što se može, što se ne može, i kakvi su uvjeti rada filmskih ekipa. Mislim da samo brojka od cca 9 000 noćenja na Pagu u travnju (!) svima treba biti motivacija i tema za razmišljanje, kaže Ivana Zrilić voditeljica Filmskog ureda Zadar.

Posredstvom Filmskog ureda Zadar trenutno se u Zadru snima 12 glazbenih spotova njemačkog dua „Amigos“. U najavi su i nova snimanja nekoliko tv reklama i jednog stranog dugometražnog filma koja će u najmanju ruku promovirati Zadar i Zadarsku županiju kao zanimljivu lokaciju koju vrijedi istražiti kao turist.

The Terror bi mogao biti uspješna serija pa bi Pag mogao biti zanimljiva destinacija filmskog turizma, kaže Smiljan Tolj, zadovoljan obavljenim poslom i poručuje kako će se vratiti na snimanje u Zadarsku županiju radi dobro organizirane podrške za koju je zaslužan Filmski ured Zadar.

 

Pročitano 429 puta
prosinca 07, 2018

COOLturizacija: U ponedjeljak premijera predstave 'Viktor ili djeca na vlasti'

Kazalište lutaka Zadar u sklopu projekta COOLturizacija - Uključivanje mladih Zadarske…
prosinca 07, 2018

Temelj stvaranja kvalitetne radne snage jest obrazovanje

Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi održana je u petak, 7. prosinca u Zadru, u…
prosinca 07, 2018

Potpisan sporazum za 17,5 milijuna kuna vrijedan projekt Privlačkog gaza

Sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova…
prosinca 07, 2018

Program školskog mednog dana u OŠ Pakoštane

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno zamjenikom župana Šimom Mršićem u pratnji sa…
prosinca 07, 2018

Više od 500 natjecatelja u prvom izdanju futsal lige osnovnih škola

Prvo izdanje futsal lige osnovnih škola Zadarske županije u organizaciji Županijskog…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA