Sudionici u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“ posjetili Zadarsku županiju

Posted On Petak, 08 lipnja 2018 11:30

U petak, 8. lipnja 2018. godine zamjenik župana Šime Mršić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić i pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Renata Vuksan primili su učenike i nastavnike iz partnerskih zemalja koje sudjeluju u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. U kratkom predstavljanju  Zadarske županije zamjenik župana Šime Mršić naglasio je kako su glavne gospodarske grane u našoj županiji turizam, poljoprivreda, marikultura i metaloprerađivačka industrija. Upoznao ih je i sa osnovnim zemljopisnim značajkama te prometnom povezanošću naše županije s ostalim dijelovima Hrvatske. U ime svih na prijemu je zahvalila ravnateljica SŠ Gračac Ivana Jelinčić Lasić.

Srednja škola Gračac kao partner sudjeluje u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. Zemlje partneri su Njemačka, Rumunjska i  Portugal.

Cilj sudjelovanja je poticanje i  ohrabrivanje mladih generacija za uključivanje I sudjelovanje u demokratskim procesima kroz učenje, vježbanje i razvoj debatiranja.  Ciljne grupe su mladi od 15-18 godina s osobitim naglaskom na ranjivije skupine (etničke i vjerske manjine, ekonomsko i socijalno ugrožene skupine, migranti…). Sudjelovanjem u projektu kod učenika se razvijaju pismenost, među kurikularne kompetencije, razvijanje svijesti o građanskim pravima i obvezama, tolerancija, razvoj komunikacijskih kompetencija i IT alata. Kroz projekt će se upoznati  s tehnikama i metodologijom debatiranja, a u svakoj zemlji će se organizirati natjecanje na temu debate.

U prosincu 2017. je održan prvi transnacionalni sastanak profesora u Iasi, Rumunjska na kojem su sudjelovali svi partneri te je tada dogovorena okvirna provedba projekta te detalji oko održavanja debatnog natjecanja u Rumunjskoj.

Tijekom siječnja 2018.g. u gradi Iasiu, Rumunjska, domaćin „Colegiul National Iasi“ je prije natjecateljskog djela organizirao održavanje radionice za učenike i nastavnike, sudionike debate,  a potom je provedeno natjecanje. Učenici SŠ Gračac ostvarili su izvrsne rezultate osvojivši drugo mjesto u tijesnoj borbi i finalu s domaćom  rumunjskom ekipom.

Nakon odrađenog radnog dijela, svi sudionici debate sudjelovali su u studijskom putovanju u Bukurešt i ondje obišli nekoliko od mnogobrojnih znamenitosti koji taj grad ima.

Srednja škola Gračac bila je domaćin transnacionalnog sastanka profesora u okviru programa Erasmus+ pod nazivom „Young Europe Debates“ koji je održan od 02. do 6. svibnja 2018. Cilj sastanka bio je dogovor oko sastanka u lipnju koji će uključivati i učenika iz zemalja škola partnera, te edukacija i usavršavanje profesora na temu debata što je i tema projekta. Sudionici su prvi dan proveli u Splitu gdje su na Splitskom Filozofskom fakultetu odsjeku za Engleski jezik pozdravljeni od strane prodekana za nastavu, a nakon toga je održana radionica na temu debata od strane udruge studenata Pravnog fakulteta u Splitu. Gosti su također poslušali pokaznu debatu, tj. format debate kakav se koristi u Britanskom parlamentu. Drugi dan posjeta organiziran je u srednjoj školi Gračac i na širem Gračačkom području gdje je organizirana radionica iz platforme Twinspace i projektni sastanak svih zemalja partnera.  Prilikom boravka u Gračacu profesori su imali priliku posjetiti Cerovačke pećine. Zadnji dan boravka u Hrvatskoj gostima su prezentirane ljepote grada Zadra.

Pročitano 165 puta
kolovoza 17, 2018

Svečano obilježen Dan općine Sveti Filip i Jakov

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i brojnim popratnim događanjima u Svetom Filipu i…
kolovoza 13, 2018

Župan Longin čestitao braći Fantela na zlatu

Župan Zadarske županije Božidar Longin uputio je čestitku zadarskim jedriličarima Šimi i…
kolovoza 13, 2018

Svečano obilježen Dan općine Stankovci

U Stankovcima je, uoči blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice tog mjesta svečano…
kolovoza 02, 2018

Svečano obilježen Dan općine Pakoštane

Prigodnim programom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u Maškovića hanu…
kolovoza 01, 2018

Zadarska županija obilježava 23. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja

Diljem Zadarske županije, prigodnim programom, obilježit će se 23. obljetnica vojno…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA