Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sudionici u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“ posjetili Zadarsku županiju

Posted On Petak, 08 lipnja 2018 11:30

U petak, 8. lipnja 2018. godine zamjenik župana Šime Mršić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić i pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Renata Vuksan primili su učenike i nastavnike iz partnerskih zemalja koje sudjeluju u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. U kratkom predstavljanju  Zadarske županije zamjenik župana Šime Mršić naglasio je kako su glavne gospodarske grane u našoj županiji turizam, poljoprivreda, marikultura i metaloprerađivačka industrija. Upoznao ih je i sa osnovnim zemljopisnim značajkama te prometnom povezanošću naše županije s ostalim dijelovima Hrvatske. U ime svih na prijemu je zahvalila ravnateljica SŠ Gračac Ivana Jelinčić Lasić.

Srednja škola Gračac kao partner sudjeluje u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. Zemlje partneri su Njemačka, Rumunjska i  Portugal.

Cilj sudjelovanja je poticanje i  ohrabrivanje mladih generacija za uključivanje I sudjelovanje u demokratskim procesima kroz učenje, vježbanje i razvoj debatiranja.  Ciljne grupe su mladi od 15-18 godina s osobitim naglaskom na ranjivije skupine (etničke i vjerske manjine, ekonomsko i socijalno ugrožene skupine, migranti…). Sudjelovanjem u projektu kod učenika se razvijaju pismenost, među kurikularne kompetencije, razvijanje svijesti o građanskim pravima i obvezama, tolerancija, razvoj komunikacijskih kompetencija i IT alata. Kroz projekt će se upoznati  s tehnikama i metodologijom debatiranja, a u svakoj zemlji će se organizirati natjecanje na temu debate.

U prosincu 2017. je održan prvi transnacionalni sastanak profesora u Iasi, Rumunjska na kojem su sudjelovali svi partneri te je tada dogovorena okvirna provedba projekta te detalji oko održavanja debatnog natjecanja u Rumunjskoj.

Tijekom siječnja 2018.g. u gradi Iasiu, Rumunjska, domaćin „Colegiul National Iasi“ je prije natjecateljskog djela organizirao održavanje radionice za učenike i nastavnike, sudionike debate,  a potom je provedeno natjecanje. Učenici SŠ Gračac ostvarili su izvrsne rezultate osvojivši drugo mjesto u tijesnoj borbi i finalu s domaćom  rumunjskom ekipom.

Nakon odrađenog radnog dijela, svi sudionici debate sudjelovali su u studijskom putovanju u Bukurešt i ondje obišli nekoliko od mnogobrojnih znamenitosti koji taj grad ima.

Srednja škola Gračac bila je domaćin transnacionalnog sastanka profesora u okviru programa Erasmus+ pod nazivom „Young Europe Debates“ koji je održan od 02. do 6. svibnja 2018. Cilj sastanka bio je dogovor oko sastanka u lipnju koji će uključivati i učenika iz zemalja škola partnera, te edukacija i usavršavanje profesora na temu debata što je i tema projekta. Sudionici su prvi dan proveli u Splitu gdje su na Splitskom Filozofskom fakultetu odsjeku za Engleski jezik pozdravljeni od strane prodekana za nastavu, a nakon toga je održana radionica na temu debata od strane udruge studenata Pravnog fakulteta u Splitu. Gosti su također poslušali pokaznu debatu, tj. format debate kakav se koristi u Britanskom parlamentu. Drugi dan posjeta organiziran je u srednjoj školi Gračac i na širem Gračačkom području gdje je organizirana radionica iz platforme Twinspace i projektni sastanak svih zemalja partnera.  Prilikom boravka u Gračacu profesori su imali priliku posjetiti Cerovačke pećine. Zadnji dan boravka u Hrvatskoj gostima su prezentirane ljepote grada Zadra.

Pročitano 1689 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA