Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Plenković i članovi Vlade sa županima u Varaždinu: Ostvarena je konkretna projektna suradnja Vlade i lokalnih zajednica

Posted On Četvrtak, 05 srpnja 2018 08:58

Četvrti sastanak hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem održan je u srijedu 4. srpnja u Varaždinu. Premijer je sa županima razgovarao o poticanju razvojne uloge jedinica područne samouprave, ali i putem svojih ministara predstavio nove zakonske okvire kojima se nastoje riješiti aktualna pitanja u različitim resorima.

Premijer je naglasio da se ovaj format sustavnog, strukturiranog i redovitog dijaloga između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave pokazao izrazito korisnim i dobrim te je znatno pridonio dinamici i sadržaju suradnje između svih resora u Vladi i Vlade u cjelini sa svim dijelovima Hrvatske te se u potpunosti uklopio u politiku ove Vlade i racionalan odabir zajedničkoga rada na ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost uvažavanja nacionalne i regionalne vlasti jer je to jedini put realizacije potreba lokalne zajednice. Fiskalnu decentralizaciju mora pratiti i ona funkcionalna i drago mi je što mogu reći da su i na tome polju pokrenuta zakonska rješenja koja će nam omogućiti da budemo brz i efikasan servis našim građanima, rekao je Pauk. Naglasio je da živimo u jednoj od najcentraliziranijih država u Europi zbog čega je jedini put do ravnomjernog regionalnog razvoja decentralizacija. Želim zahvaliti ministarstvima koja su nam omogućila i zajedničko kreiranje najboljih rješenja i osnovnih pretpostavki poticanja razvoja svih krajeva Hrvatske, uvažavajući različitosti zemlje u kojoj živimo. Nove prilike i odgovornosti koje nas čekaju govore da nas vidite kao partnera, a to je najbolji način poticanja razvoja lokalne sredine zaključio je Pauk.

Okosnica sastanka bile su četiri teme važne za sve krajeve Hrvatske. O korištenju sredstava u cestovnom sektoru govorio je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, a izmjene i dopune Zakona o sustavu državne uprave predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević.  Naveo je da nova zakonska rješenja donose promjene u sustav županijske administracije i urede državne uprave po županijama. Ministar financija Zdravko Marić prezentirao je ključne smjernice vezane uz zajedničke aktivnosti usmjerene pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021–2027.

Uoči nove financijske perspektive koja čeka Europu nakon 2020. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je nove instrumente i mehanizme za jačanje regionalne i teritorijalne suradnje te za bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova i drugih izvora financiranja. Podsjetimo, prema istraživanju Instituta za javne financije, kroz 2015. i 2016. godinu županije su povukle najviše europskih sredstava, a zahvaljujući inicijativi za jačim uključivanjem u pregovore s Europskom komisijom, regionalni koordinatori postaju dionici u kreiranju kvalitetne kohezijske politike. Institut za javne financije proveo je i istraživanje o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, a rezultati su pokazali da su županije nedavno dobile ocjenu 4,9 od 5 što ih čini jedinicama najveće transparentnosti u Hrvatskoj.

 „Sastanak je bio vrlo temeljit i konkretan. Predsjednik Vlade i ministri pokazali su da uvažavaju prijedloge županija i vrlo su pozorno pratili naša izlaganja“ - rekao je  župan Zadarske županije Božidar Longin koji podsjeća da je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela praksu redovnih sastanaka sa županima te predstavnicima udruga gradova i općina.

„Nama je posebno važno da je ministar prometa Oleg Butković najavio izmjenu načina financiranja županijskih uprava za ceste, kojima bi ŽUC-evi trebali dobiti više sredstava za održavanje prometnica. Također, ministar uprave Lovro Kuščević najavio je ‘spuštanje’ dijela ovlasti državne uprave na županije što je još jedan konkretan korak u decentralizaciji države“, dodaje Longin koji je, uz ostalo, na sastanku predložio povećanje sredstava za sufinanciranje europskih projekata iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja.

„Obzirom da je uvedena redovita praksa sastanaka Vlade i župana dva puta godišnje, a idući je sastanak dogovoren u Rijeci, ponudio sam da Zadarska županija bude domaćin sastanka koji bi se trebao održati sljedeće godine u ovom razdoblju. Vjerujem da će tako i biti“- rekao je Longin.

Pročitano 1293 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA