Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Marić predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom

Posted On Utorak, 10 srpnja 2018 16:03

Župan Božidar Longin bio je domaćin radnog sastanka koji su s predstavnicima gradova i općina u Zadarskoj županiji danas održali ministar državne imovine Goran Marić i pomoćnica ministra Ivana Pintar.

Ministar Marić predstavio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom i govorio o važnosti kvalitetne suradnje jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom državne imovine. „Zakon nije stranački niti ideološki, nego je od nacionalnog interesa", rekao je ministar Marić. Novo zakonsko rješenje ministar smatra poticajem za gospodarsku renesansu Hrvatske. Ono što je od posebnog značaja za jedinice lokalne samouprave, činjenica je da se na njih prenosi vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen-domovi i tržnice.

Objasnio je da gradovi i općine imaju rok do 31. prosinca 2019. za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva nad državnom imovinom.

„Na ovaj ćemo način 'reanimirati' zapuštenu te u nekim slučajevima otuđenu imovinu. To je jedan od alata za otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi u domovini", ocijenio je ministar Marić.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako su naši gradovi i općine bili posebno zadovoljni  formiranjem zasebnog ministarstva u hrvatskoj Vladi, koje je osnovano s prvenstvenim ciljem – aktivacijom neiskorištene državne imovine u smjeru razvojnih projekata lokalne zajednice.

„Jedan od mojih prvih poteza kao župana, bila je upravo inicijativa prema čelnicima jedinica lokalne samouprave, s ciljem da objedinimo sve zahtjeve na terenu te smo zajedničkim dopisom uputili Ministarstvu popis nekretnina u državnom vlasništvu koje su ključne za razvojne projekte naših općina i gradova. Više puta sam isticao da je i nama u Županiji cilj riješiti vlasništvo nekretnina u koje namjeravamo smjestiti županijske ustanove, s ciljem uštede. Naše ustanove, naime, plaćaju na godišnjoj razini oko dva milijuna kuna samo za najam prostora, a samo u Zadru imamo velik broj nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene“, poručio je župan Longin i dobio obećanje ministra Marića da će to pitanje biti riješeno već tijekom ovog ljeta.

Ovom prigodom ministar Goran Marić i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, potpisali su Ugovor o dodjeli na uporabu Gradu Zadru, kojim Ministarstvo državne imovine dodjeljuje nekretninu Gradu Zadru, u svrhu osnivanja stalnog postava Muzejske zbirke bivšeg fašističkog talijanskog koncentracijskog logora na otoku Molatu. 

 

Pročitano 1531 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA