Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Otvoren Festival i Gastro smokva

Posted On Petak, 14 rujna 2018 14:50

U Muzeju antičkog stakla održano je svečano otvaranje Festivala smokava i središnji događaj festivala- Gastro smokva na kojem se predstavljaju zadarski ugostitelji odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Ove godine na manifestaciju se odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole Hotelijersko turističko ugostiteljska škola, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića“ i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.

Manifestaciju je otvorio zamjenik župana Šime Mršić.

Festival smokava se, istaknuo je zamjenik župana Šime Mršić, kroz dugi niz godina prometnuo u nezaobilazni događaj u rujnu u Zadru i nastavlja sa širenjem svog programa. 

“Među dalmatinskim županijama Zadarska je županija prva počela provoditi ekološki nadzor. S ponosom možemo istaknuti da od četiriju dalmatinskih županija naša županija ima najviše površina pod ekološkim nazorom, a u Upisnik ekoloških proizvođača do sada je upisano preko 50 proizvođača iz Zadarske županije s oko 833 ha koji su pod nadzorom. Od toga 15 je proizvođača maslinovog ulja te 23 vinogradara. Koliko nam to financijske mogućnosti dopuštaju, pružamo potporu projektima i programima udruga koji organiziraju obuku u ekološkoj poljoprivredi, kao i edukativno-prodajne izložbe i sajmove ekoloških proizvoda. Veseli nas što broj poljoprivrednih proizvođača s izvršenim ekološkim nadzorom, odnosno s registriranim ekološkim proizvodom, svake godine raste”, rekao je Mršić.

“Mislim da sve navedeno govori o visokom stupnju osviještenosti kada je u pitanju značaj ekološke proizvodnje. Baš ona najveće je bogatstvo koje nam spoj prirodnih uvjeta i vještine i truda našeg čovjeka može ponuditi. Svakako je sljedeći zadatak svih nas pomoći plasmanu proizvoda na tržište. Posebno je važno omogućiti ponudu našim gostima jer još uvijek, nažalost, imamo situaciju da se u ugostiteljskim objektima nudi npr. uvezeno maslinovo ulje, povrće, voće, i to često i upitne kvalitete. To je nešto što moramo promijeniti. Festival smokava skrenuo je pozornost javnost na ovu voćku koja, premda raširena po našem području, često biva zanemarena. Ipak, ova manifestacija pokazuje da se smokva može itekako uključiti u programe gospodarskog razvoja Zadarske županije i da smokvarstvo može biti unosno zanimanje i putokaz za mnoge poljoprivrednike na našem području”, zaključio je Mršić.

Program će se nastaviti sljedećih dana radionicom izrade s eko namazom, oslikavanjem torbica i stručnim predavanjima.Dio programa za tjedan dana održat će se i u Splitu.

Pročitano 1780 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA