Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Stabilan županijski proračun, učenicima deficitarnih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

Posted On Ponedjeljak, 17 rujna 2018 15:39

Županijski proračun je stabilan, rekao  je danas na Kolegiju župana župan Božidar Longin nakon izvješća o  polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna Zadarske županije. U izvješću se navodi 411 milijuna kuna ostvarenih prihoda tj. 45 posto od planiranog i manjak prihoda od 5 milijuna kuna, ali i preneseni višak od 58,2 milijuna . „Pa tako kad sve to sad zbrojimo na rezultat poslovanja izvještajnog razdoblja iznosi višak prihoda od 53,2 milijuna kuna, od toga se 24 milijuna kuna odnosi na Zadarsku županiju, a 29 na proračunske korisnike „ rekla je pročelnica Upravnoga odjela za financije i proračun Bibijana Baričević.       

Nakon dugo godina ŽUC je prvo polugodište završio s viškom prihoda. Više razloga tome, naveo je Mile Fabijan od kojega doznajemo i kako je porastao broj vozila u županiji, a broj nesreća smanjio 30 posto:

       „Županijska uprava za ceste ostvarila je prihod 79.43 posto više iz razloga što je iz države, dakle iz državnog proračuna preko županije, uplaćeno 2 i pol milijuna iz resornog ministarstva  u svrhu saniranja posljedica elementarnih nepogoda, nakon toga smo realizirali još 7 i pol milijuna interventnih sredstava“

U svrhu jednokratne pomoći za rješavanje problema blokiranih računa građana Župan Longin donio je odluku o otpisu duga najviše do ukupnog iznosa od 10 tisuća kuna, a taj se iznos uvećava za pripadajuće dospjele kamate. Za otpis duga, blokirani građani koji su dužni županiji, trebaju ispunjavati jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski. Inače, Zadarska županija u proteklih 5 godina pokrenula je ovršne postupke u 14 slučajeva, a nenaplaćene su ostale 4 ovrhe

S kolegija župana još izdvajamo odluku o sufinanciranju prijevoza redovitih učenika srednjih škola s ukupno 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Županija će sufinancirati međumjesni  javni prijevoz učenika sa 15 posto, troškove međumjesnog javnog prijevoza učenika koja pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 25% i financirati troškove mjesnog javnog prijevoza učenika koja pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 100%.

Župan je donio Odluku o načinu financiranja nabave i kriterijima besplatnog korištenja nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija.

Za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija dana je preporuka o povećanju broja učenika koji se upisuju u trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolske obrazovne programe i to za programe konobar, kuhar, pekar, vozač motornog vozila, elektromonter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceutski tehničar i ribarsko-nautički tehničar. Prema srednjim strukovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija to su sljedeća zanimanja: Hotelijersko – turistička i ugostiteljska škola Zadar (kuhar i konobar, pomoćni kuhar i slastičar – TES i pomoćni konobar – TES); Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar (pekar); Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar (vozač motornog vozila, elektromonter); Srednja škola Biograd na moru (konobar i kuhar) i Srednja škola Bartula Kašića Pag (konobar i kuhar). Ovom Odlukom se pod pojmom deficitarno zanimanje podrazumijeva i ono zanimanje za koje i sama škola procijeni da je deficitarno. Mišljenjem Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar u deficitarna zanimanja uvršteni su i obrazovni programi slastičar i programi pomoćnih zanimanja.

Na današnjem kolegiju odlučeno je da će za potporu ribarstva i marikulture županija  ove godine izdvojiti 100 000 kuna, a 280 tisuća kuna osigurano je za potpore malom poduzetništvu.

Pročitano 2001 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA