Zaposlenost u Zadarskoj županiji bolja od prosjeka u Republici Hrvatskoj

Posted On Četvrtak, 18 svibnja 2017 15:40

Ministar rada i mirovinskog sustava dr.sc. Tomislav Ćorić boravio je u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine u radnom posjetu Zadarskoj županiji. Na radnom sastanku sa županom Stipom Zrilićem i njegovim suradnicima, gradonačelnikom Grada Paga Željkom Maržićem, zamjenicima gradonačelnika Obrovca i Zadra te predstavnicima HZZ-a i HZMO-a, područnih ureda u Zadru, ministar je razgovarao o problematici nezaposlenosti u našoj županiji, zapošljavanju mladih, zapošljavanju kroz korištenje sredstava EU odnosno suradnji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i jedinica lokalne i područne samouprave i slično. 

Tom prilikom župan je ministra upoznao sa najvažnijim podatcima koji se odnose na njegov resor,stanju zaposlenosti i nezaposlenosti koji su zadovoljavajući i ohrabrujući. Upoznao ga je i sa stanjem i realizacijom novih projekata na razini Zadarske županije, Plavo-zelenom centrom, Centrom novih tehnologija i Centrom za kreativnu industriju. Predstavnici gradova u Zadarskoj županiji također su ministra upoznali sa stanjem zaposlenosti u njihovim gradovima koji su također zadovoljavajući.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da Zadarska županija kada je riječ o zaposlenosti ove godine bilježi rezultate koji su bolji od prosjeka Republike Hrvatske“, istaknuo je ministar Tomislav Ćorić i dodao kako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen značajan rast broja zaposlenih. Dodao je kako se očekuje da će do kraja srpnja nezaposlenost dostići svoj vrhunac, i da će u Zadarskoj županiji biti manje od 5000 nezaposlenih , dok ih je u ovom trenutku oko 6000.
Ministar je sudionike sastanka upoznao sa nekim specifičnostima mjere aktivne politike u zapošljavanju s kojima su krenuli od ožujka ove godine, posebno s mjerom u cilju prekvalifikacije, kvalifikacije, i usavršavanjem odnosno povećanjem kompetencija zaposlenih osoba. „S druge strane upoznati smo s činjenicom da i u Zadarskoj županiji postoji nesrazmjer između ponude i potražnje, no on postoji i na razini cijele Republike Hrvatske. S jedne strane imamo nezaposlene osobe,a s druge strane veliku potrebu za radnom snagom, u ovoj županiji u sektoru turizma.“, rekao je ministar Ćorić.

Vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje provode niz mjera aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja, dodatnih edukacija radnika i očuvanja radnih mjesta.
Vlada Republike Hrvatske je u svom Programu za mandat 2016. - 2020. godine istaknula zapošljavanje i stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta kao temeljne ciljeve koje želi postići. Isto tako, jasno je određeno da će se ti ciljevi postići „stvaranjem uvjeta za razvoj učinkovitog, razvijenog i uređenog tržišta rada koje će omogućiti dostojan rad, ali i uvažiti specifične potrebe osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada i postojeće regionalne razlike“. U razdoblju koje predstoji, posebno će poticati aktivaciju i obrazovanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba te ciljanim obrazovanjem postići bolju zapošljivost nezaposlenih.
Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini uključuju:


1. potpore za zapošljavanje,
2. potpore za usavršavanje,
3. potpore za samozapošljavanje,
4. obrazovanje nezaposlenih,
5. osposobljavanje na radnom mjestu,
6. stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa,
7. javne radove,
8. potpore za očuvanje radnih mjesta
9. i mjeru `Stalni sezonac`.


Novih 9 mjera aktivne politike zapošljavanja zamijenile su one koje su bile aktivne do kraja 2016. godine kako bi bile jasnije i pristupačnije svima koji ih mogu iskoristiti.
Novim pristupom u definiranju mjera aktivne politike zapošljavanja omogućili smo njihovo kombiniranje, posebno mjera obrazovanja, a sve s ciljem bolje zapošljivosti.

Bilo da ste poslodavac, posloprimac ili sezonski radnik, ovim mjerama i njihovim kombiniranjem možete iskoristiti poticaje kako biste unaprijedili svoj radni odnos ili tvrtku.
Različitim financijskim subvencijama i programima obrazovanja i usavršavanja omogućite si zapošljavanje novih radnika, dodatnu edukaciju, očuvanje radnog mjesta ili uključivanje u programe javnih radova.

Pročitano 585 puta
travnja 19, 2018

Županijski dani: Otvoreno četvrto izdanje vrtne izložbe Cvijet Zadra

Prigodnom svečanošću na Forumu otvoreno je četvrto izdanje vrtne izložbe Cvijet Zadra,…
travnja 19, 2018

Posjet izaslanstva Južnomoravske regije

Župan Božidar Longin primio je danas izaslanstvo Južnomoravske regije iz Češke predvođeno…
travnja 18, 2018

Važno je poticati tjelesnu aktivnost učenika

Državna tajnica za šport Janica Kostelić i predsjednik Hrvatskog školskog sportskog…
travnja 17, 2018

Posađeno stablo oleandra

Zamjenik župana Šime Vicković i ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin…
travnja 17, 2018

Velik potencijal suradnje s provincijom Hainan

Izaslanstvo Zadarske županije koje je predvodio župan Božidar Longin vratilo se iz…