Veleposlanik Narodne Republike Kine posjetio Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 24 listopada 2017 12:52

U utorak, 24. listopada 2017. godine u radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Narodne Republike Kine NJ.E. Hu Zhaoming. On je održao radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem koji su mu predstavili razvojne i gospodarske mogućnosti Zadarske županije i Grada Zadra.

„Zadarska županija sa svim svojim raznolikim bogatstvom krajolika, kulture a posebno bogatstvom običaja, gradi i upisuje svoje ime na popisu uspješnih hrvatskih regija“, rekao je na sastanku predstavljajući županiju župan Božidar Longin i dodao da se Zadarska županija, uvažavajući vizije lokalnih zajednica, intenzivno uključila u postupak koji dovodi do pametne specijalizacije regije upravo kroz identificiranje konkurentnih sektora, prioriteta županija. „Sektorske analize pokazale su smjer kojim treba voditi daljnji razvoj. Unaprjeđenje gospodarstva putem razvoja lokalnih proizvoda i tržišta, poslovnog okružja, obuke okrenute lokalnim potrebama, izgradnja povezanih i jakih lokalnih zajednica, snažni su alati za osiguranje boljih uvjeta življenja.“, istaknuo je župan na radnom dijelu.

Dodao je i da su Centri kompetencije specijalizirani poslovni subjekti koji provode projekte razvojnog ili proizvodnog karaktera i razvijaju kompetencije u pojedinim područjima, te ih upoznao sa svakim pojedinačno.

Na sastanku se razgovaralo o četiri važne teme- turizmu , razvoju infrastrukture, obostrane trgovine i znanstveno-kulturnoj suradnji. Kako je istaknuo župan Longin, zainteresirani su za ulaganja u zdravstveni turizam, lučku, zračnu, pomorsku i željezničku infrastrukturu, trgovinu te u znanstveno-kulturnom dijelu za razmjenu studenata. „Mi smo predstavili Grad Zadar kao Vrata Zadra, i Luku Zadar koja će skratiti dotok roba na prostor južne Europe za 8 do 12 dana“, rekao je župan Longin.

Veleposlanik Narodne Republike Kine NJ.E. Hu Zhaoming rekao je kako je došao u Zadar da bi uspostavio suradnju između Hrvatske i Kine u kojoj vidi veliki potencijal. Istaknuo je kako potiču kineske turiste da posjete Zadar i Zadarsku županiju, a poduzetnike da ulažu u infrastrukturu i turizam ove regije. Spomenuo je kako je kineska narodna medicina ovdje popularna, a što je tiče trgovine Kina je postala najveće potrošačko društvo u svijetu. Potičemo da plasirate više svojih proizvoda u Kinu kao što je tuna, ali i poljoprivredne proizvode“, rekao je veleposlanik NJ.E. Hu Zhaoming i dodao da je položaj Zadarske županije strateški što se tiče trgovine i da s tim u vezi potiču svoje poduzetnike da ulažu u infrastrukturu na ovome području, kao i u poslovne zone.

Također je rekao kako je upoznat sa posljedicama poplave koja je zadesila našu županiju, posebno Grad Nin te je Veleposlanstvo Kine odlučilo dati novčani iznos od 40.000 kuna za sanaciju šteta u tom gradu.

U 18 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Nj.E. Hu Zhaoming održat će predavanje o razvoju Kine te bilateralnim odnosima između Kine i Hrvatske pod nazivom "To build a new bridge of China-Croatia Cooperation" te se susresti s predstavnicima Sveučilišta.

Pročitano 120 puta
studenoga 24, 2017

Obilježen Dan Grada Zadra i blagdan Sv. Krševana – 24. studenog

Zadar danas slavi Dan Grada i blagdan svojega zaštitnika Sv. Krševana. Središnji događaj…
studenoga 24, 2017

Grad Zadar obilježava svoj dan i blagdan svetog Krševana

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa Gradskoga groblja u Zadru,…
studenoga 20, 2017

Longin: Školskim natjecanjima stvoriti novu bazu sportaša

U dvorani 3 Športskog centra Višnjik, utakmicom Pomorske i Tehničke škole, službeno je…
studenoga 20, 2017

Obilježena 26. obljetnica stradanja Nadina

Dan nakon Škabrnje, u nedjelju 19. studenoga 2017. godine, obilježena je 26. obljetnica…
studenoga 16, 2017

Župan Longin na konferenciji o požarima: Sigurnost je preduvjet razvoja turizma

Zadarski župan Božidar Longin sudjelovao je u srijedu, 15. studenog 2017. godine na…