Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren novi pogon tvrtke Mardešić vrijedan 20,5 milijuna kuna

Posted On Srijeda, 06 prosinca 2017 08:57

U tvornici ribljih konzervi Mardešić d.o.o. iz Sali svečano je otvoren obnovljeni pogon proizvodne linije, vrijedan više od 20 milijuna kuna.

Novi, modernizirani pogon udvostručit će proizvodnju na 12 milijuna konzervi godišnje, najavio je Jean François Hug, generalni direktor tvrtke Chancerelle, jedne od najvećih i najstarijih svjetskih tvornica za preradu ribe, na otvaranju nove proizvodne linije u 112 godina staroj tvornici ribljih konzervi u Salima na Dugom otoku. Renomirana francuska tvrtka osnovana 1853. godine u pokrajini Bretanji od travnja ove godine suvlasnik je Mardešića sa zadarskom tvrtkom Arbacommerce.

- Svakako se namjeravamo osloniti na iskustvo i znanje radnika Mardešića te uz našu tehnologiju i distributivni lanac i kvalitetnu jadransku sitnu plavu ribu, koju će nam osigurati zadarski Arbacommerce, učiniti ovu otočnu tvrtku poznatim izvoznikom – dodao je Hug.

Novi vlasnici saljske tvrtke najavili su da će ova investicija otvoriti i dodatna radna mjesta, uz sigurno očuvanje posla za postojećih sedamdesetak radnika.

- Za Sali i Dugi otok ovo ulaganje ponajprije znači očuvanje radnih mjesta. Za Mardešić to znači povećanje kvalitete proizvoda, izvoza i konkurentnosti. Spoj jedinstvenog iskustva najstarije svjetske tvrtke ribljih konzervi, francuskog Chancerellea, s tradicijom saljskog Mardešića i izvrsnošću Arbacommercea, jamac su uspješnog partnerstva. Tim više što je to partnerstvo uspostavljeno ovdje, u našim Salima, za koje se veže najstariji zapis o ribarstvu u Hrvata. Uvjeren sam da će to partnerstvo otvoriti veliko francusko tržište našim domaćim srdelama i slanim inćunima – poručio je na otvaranju novoga pogona predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić.

Frka-Petešić je istaknuo kako su ključni ciljevi i prioriteti aktualne Vlade trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost.

- Puštanje u pogon nove proizvodne linije u sebi objedinjava sve te ciljeve. Ovo ulaganje u prehrambenu industrijsku proizvodnju pridonosi gospodarskom rastu i izvozu. Očuvanje gospodarske aktivnosti na našim otocima te povećanje plaća radnicima u proizvodnji, na čemu čestitam Mardešiću, važan je doprinos društvenoj pravednosti. I zato čestitam novim vlasnicima na ulaganju 20,5 milijuna kuna u novu proizvodnu liniju i modernizaciju tvornice. Za to je hrvatska Vlada u okviru programa Pomorstvo i ribarstvo osigurala povrat od čak 85 posto uloženih sredstava za prvi dio od 13,5 milijuna kuna, dok je za povrat od 85 posto za preostali dio ulaganja postupak u tijeku - dodao je Zvonimir Frka-Petešić.

Za Mardešić, koji se našao u teškoj situaciji gubitkom konkurentnosti uz zastarjelu opremu i tehnologiju, novo partnerstvo prvenstveno donosi sigurnost. Tvrtka Arbacommerce osigurat će sirovinu, a potencijal Chancerellea kao europskog lidera u preradi ribe jamči plasman proizvoda na francuskom i tržištu Europske unije.

Zadarski župan Božidar Longin napomenuo je kako duga tradicija tvornice Mardešić i najstariji zapis o ribarstvu daju dodatan argument nazivu najribarskije županije u Hrvatskoj.

- Ljepotom svojih otoka rado se hvalimo i ponosimo, no otočani najbolje znaju da se samo od ljepote vrlo teško živi. Stoga je svako gospodarsko ulaganje u otoke koje donosi nova radna mjesta za njegove žitelji aktivnost koju treba cijeniti. Više od 70 posto uzgoja bijele ribe i tune u našoj županiji, kao i tri ribarske luke koje su u vrlo visokoj fazi projektiranja, Gaženica, Lamjana i Biograd, daju nam dobru i kvalitetnu perspektivu za budućnost. Intenzivno se radi i na uspostavi centra za preradu ribe i voća pod nazivom Plavo zeleni centar, koji će kao regionalni centar, povezivati javni i gospodarski sektor sa znanstvenim institucijama, s ciljem povećanja konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora - najavio je Longin.

Otvaranje nove proizvodne linije Mardešića podržali su i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede RH Marija Vučković, francuska veleposlanica u Hrvatskoj Nj. E. Corinne Meunier te Liliane Tanguy, zastupnica pokrajine Bretanje u francuskom parlamentu.

- Ekonomska razmjena između Francuske i Hrvatske u konstantnom je porastu, a svakako da nam je zajednički interes nastaviti s tim trendom. Poslovno partnerstvo između Mardešića, Arbacommercea i Chancerellea znači povjerenje za budućnost. Za mene kao zastupnicu u francuskom parlamentu ta je suradnja potvrda prijateljstva između naših dviju zemalja i dviju ribarskih regija, Zadarske županije i Bretanje – poručila je zastupnica Tanguy.

 

Pročitano 738 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2019

Zadarska županija provodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na projektu DORY

Zadarska županija provodi projekt u posebnom području Podvelebitskog kanala na području…
veljače 19, 2019

Zadarska županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima i obrtnicima

Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u…
veljače 18, 2019

Županijska lučka uprava u ovoj godini planira povećati prihode za osam posto

Župan Božidar Longin, na 14. sjednici kolegija župana dao je suglasnost na Godišnji…
veljače 13, 2019

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu U…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA