Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin primio autore prve monografije 112. brigade

Posted On Ponedjeljak, 08 siječnja 2018 22:51

U povodu izlaska iz tiska prve monografije o proslavljenoj zadarskoj 112. brigadi, župan Božidar Longin primio je u Domu županije autore monografije, pukovnike Marka Čulinu i Dušana Nikitovića te urednika Nedjeljka Jusupa. Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

- Obavili ste velik posao na objavi monografije i želio bih zahvaliti autorima i uredniku te svima koji su dali doprinos izdavanju ove važne knjige. Monografija će ostati vjerodostojna i trajna uspomena na ulogu i značaj 112. brigade i njezinih pripadnika koji su među prvima, dragovoljno i bez mobilizacijskog poziva krenuli u obranu svog grada, svog kraja i svoje države. Poseban prostor u monografiji posvećen je našim suborcima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i svojom žrtvom omogućili međunarodno priznanje RH - istaknuo je župan Božidar Longin, koji je i sam kao dragovoljac bio pripadnik 112. brigade te je aktivno sudjelovao u njezinom ustrojavanju i bitkama za obranu Zadra i zadarskog zaleđa.

Službeno predstavljanje monografije održat će se u ponedjeljak 15. siječnja 2018. godine, na Dan međunarodnog priznanja RH i blagdan Svete Stošije, zaštitnice Grada Zadra, u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 10 sati.

Uz autore Čulinu i Nikitovića te urednika Jusupa, o monografiji će govoriti pisac predgovora  povjesničar doc. dr. Zlatka Begonja i stručni recenzenti general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH te brigadni general Mate Viduka, koji je u razdoblju o kojemu se govori u monografiji bio zapovjednik Operativne zone za Dalmaciju.

 

Pročitano 2400 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA