Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan prihvatio Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa između provincije Hainan iz NR Kine i Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 08 ožujka 2018 11:27

Nacrt prijedloga odluke o prihvaćanju Pisma namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa između provincije Hainan iz NR Kine i Zadarske županije bit će upućen Skupštini na usvajanje.
Zadarska županija i provincija Hainan u Narodnoj Republici Kini, u skladu sa načelima Zajedničke kinesko-hrvatske izjave, u cilju daljnjeg jačanja i razvijanja prijateljstva i suradnje obiju strana te promicanja međusobnog razumijevanja između naroda Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kroz prijateljska savjetovanja ostvarile su namjeru uspostavljanja prijateljskih odnosa dviju županija.
Na velikom i udaljenom kineskom prostoru dovoljnu prepoznatljivost nije lako ostvariti, osobito malim državama poput Hrvatske, ali nije i nemoguće osobito na važnim područjima poput kulture, znanosti i obrazovanja. Kineski gospodarski rast i sve veća posljedična politička važnost ubrajaju današnju Kinu u čimbenike svjetskih političkih odnosa prema kojima se mora odrediti i svaka vanjska politika. Kao polazište analize stanja hrvatsko-kineskih odnosa uzima se Zajednička izjava Republike Hrvatske i NR Kine o uspostavi partnerstva u općoj suradnji, koju su 26. svibnja 2005. godine u Pekingu potpisali premijeri Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.
Činjenica da Kina nema uspostavljene partnerske odnose s drugim državama bivše SFRJ potvrđuje da u ovom trenutku Kina ima s Hrvatskom najzrelije i najstabilnije bilateralne odnose u regiji. Uspoređujući hrvatsko-kineske odnose s odnosima drugih istočnoeuropskih država, utvrđivanje “partnerstva u općoj suradnji” precizno odražava opći hrvatski vanjskopolitički položaj kao države članice EU.

Sažetak o Provinciji Hainan:
Smještena u južnom dijelu Kine, provincija Hainan osnovana je 1988. godine i ima nadležnost nad Hainanskim otokom, Xisha otocima, Zhongsha otocima, Nansha otocima i susjednim vodama. Sastoji se od 19 gradova i županija, provincija Hainan ima ukupnu površinu od 35.400 kilometara kvadrantnih te 9.1 milijuna stanovnika (2016.). To je najmanja pokrajina po kopnenoj i najveća po morskoj površini. Osim toga, to je jedina tropska otočna provincija u zemlji. U sljedećih pet godina, Hainan će iskoristiti svoju prednost najbolje ekološke sredine i najveće posebne gospodarske zone te jedinog međunarodnog turističkog otoka u Kini. Na taj način, Hainan nastoji postati uspješna zajednica, ugodan dom za lokalno stanovništvo te raj za odmor za domaće i strane posjetitelje.
Hainan je središte Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road od antičkih vremena, povezujući Aziju i Oceaniju, Tihi i Indijski ocean. Također se nalazi na raskrižju pomorskih putova između jugoistočne i sjeveroistočne Azije. Trenutno, otok produbljuje strukturalne reforme, integrirano planiranje i administrativne reforme za poticanje 12 strateških djelatnosti - turizma, tropske poljoprivrede, interneta, zdravstva, financija, konferencija i izložbi, logistike, istraživanja nafte i plina, proizvodnje farmaceutskih proizvoda, nisko-ugljične proizvodnje, nekretnina i high-tech-a, obrazovanja, kulture i sporta. Infrastruktura jača, s naglaskom na cestovnu, optičko-dalekovodnu, električnu, plinsku i vodovodnu mrežu. Glavne međunarodne konferencije, uključujući Boao Forum za Aziju na kojem će ove godine sudjelovati i izaslanstvo Zadarske županije, postale su obilježje otoka. Tijekom godina, Hainan je uspostavio sestrinski odnos s 51 pokrajinom i gradovima diljem 5 kontinenata. Više od 3,9 milijuna stanovnika Hainana sada živi u 59 zemalja i regija širom svijeta.

Pročitano 2210 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA