Župan Longin na konferenciji o požarima: Sigurnost je preduvjet razvoja turizma

Posted On Četvrtak, 16 studenoga 2017 12:47

Zadarski župan Božidar Longin sudjelovao je u srijedu, 15. studenog 2017. godine na konferenciji ''Požari u Hrvatskoj – obrana i prevencija'', koja je održana u Zagrebu u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatskih šuma. Cilj konferencije bio je potaknuti dijalog oko načina prevencija požara i saniranja šteta izazvanih požarima nakon ovogodišnje, najintenzivnije i najgore protupožarne sezone od hrvatske samostalnosti. Tristotinjak sudionika iz gospodarskog, obrambenog i vatrogasnog sektora raspravljalo je o ključnim temama vezanim uz organizaciju vatrogasnih postrojbi, problematiku požara, te o načinu kako poboljšati preventivu požara i sanaciju opožarenih područja. Na konferenciji su, između ostalih, govorili i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, dok je župan Longin sudjelovao na panelu pod nazivom ''Sanacija opožarenih šuma i prevencija požara.

Na panelu su svoja mišljenja i sugestije kako poboljšati sustav sigurnosti i prevenciju od požara te kako sanirati opožarene površine, uz župana Longina, iznijeli i Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, akademik Igor Anić, redovni profesor Šumarskog fakulteta u Zagrebu, dr. Vlado Topić, znanstveni savjetnik Akademije šumarskih znanosti, te Ivan Melvan, voditelj Podružnice Split Hrvatskih šuma.

Požari kao prirodne katastrofe koje se događaju najčešće u ljetnim mjesecima i kao posljedica velikih suša upravo u razdoblju kada je turistički promet kod nas na vrhuncu, problem su koji utječe na osjećaj sigurnosti kako domaćeg stanovništva tako i turista. Požari u turističkoj sezoni 2017. prouzročili su ogromnu materijalnu štetu, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava, pa nije bilo niti otkaza putničkih aranžmana ili negativnih komentara gostiju. Tako se sezona katastrofalnih šumskih požara nije značajnije odrazila na turističku sezonu. Ipak, bolja je prevencija nužnost, a posebice u područjima u kojima se zbog turizma broj stanovnika višestruko uvećava, a time i mogućnost ljudskih žrtava, zaključeno je na panelu.

„Jedan od značajnijih razloga za rast turističke potražnje i interesa za naše destinacije bez sumnje je i sigurnost turista koja je na hrvatskoj obali Jadrana već godinama na najvišoj razini. Prirodne ljepote i očuvanost okoliša, uz osjećaj sigurnosti i zaštite jedni od najvažnijih motiva za odabir naše destinacije. U turističkom smislu, potrebno je provesti sve mjere kako bi Hrvatska zadržala svoje visoko mjesto među najsigurnijim turističkim zemljama u okruženju. Neprekidne opasnosti od požara u ljetnoj sezoni i rizici od imovinskih šteta vrlo su visoki pa je zaštita od šumskih požara djelatnost od posebnog društvenog interesa“, poručio je župan Longin.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako već sada mora početi temeljita priprema za novu požarnu sezonu. „Moramo poduzeti mjere koje će umanjiti rizik od nastanka požara i koje će kada se dogode požari većeg razmjera olakšati njihove gašenje. Kada kažem mjere, govorim o koordinaciji među sudionicima protupožarne zaštite i osiguranje adekvatne opreme za intervenciju i nadzor požara.“

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se vatrogascima, pripadnicima kopnene vojske, pilotima, tehničarima, policajcima, Gorskoj službi spašavanja, civilnim i braniteljskim udrugama te mještanima koji su ove godine pokazali sinergiju i solidarnost u gašenju požara. Ministar je ujedno pohvalio kvalitetnu i pravodobnu reakciju vatrogasnih postrojbi i Županijskog stožera civilne zaštite u Zadarskoj županiji.

„Ova protupožarna sezona je po mnogim parametrima najgora do sada, a u isto vrijeme imali smo i velike poplave u Zadarskoj županiji. Ove dvije ugroze testirale su državu i sve njezine sastavnice sigurnosti da u danom trenutku zaštiti građane i njihovu imovinu. Jesmo li uspjeli? Tvrdim kako jesmo, iznimnim naporima, u partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, uspjeli smo zajedno obraniti Dalmaciju i druge dijelove naše domovine od požara i poplava te nismo imali ljudskih gubitaka, a pravodobnim djelovanjem spriječili smo još veće materijalne štete“, rekao je ministar Krstičević.

Panel u kojem je sudjelovao župan Božidar Longin možete pogledati i ovdje:

Pročitano 592 puta
studenoga 18, 2018

Dan sjećanja na žrtve Škabrnje u Domovinskom ratu

Kolonom sjećanja "Korak po korak" i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018.,…
studenoga 16, 2018

Znanstveno-stručni skup o nautičkom turizmu kao potencijalu lokalnog razvoja

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA organizira znanstveno-stručni skup o…
studenoga 16, 2018

3. Kongres sportskog turizma: Zadar je primjer sportskog grada

Športski centar Višnjik domaćin je 3. Kongresa sportskog turizma koji će od 15. do 17.…
studenoga 15, 2018

Održan radni sastanak Radne grupe za provedbu Plana navodnjavanja za područje Zadarske županije i projektnog tima

U srijedu, 14. studenog 2018. godine u Smilčiću je održan radni sastanak Radne grupe za…
studenoga 15, 2018

Predložen proračun za iduću godinu u iznosu većem od milijarde kuna

Pročelnica Upravnog odjela za financija i proračun Bibijana Baričević predstavila je na…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA