Stipe Zrilić

Župan

stipe zrilic123Stipe Zrilić rođen je 1959. godine u mjestu Bruška u kojem je završio osnovnu školu. Gimnaziju Jurja Barakovića završio 1977. godine u Zadru, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1982. godine.

Prije stupanja na dužnost zamjenika župana, pa zatim i župana, radni staž proveo je kao službenik. Prvi posao dobio je 1985. godine u Poreznoj upravi Zadar.
Nakon prvih demokratskih izbora imenovan je tajnikom Izvršnog vijeća Općine Zadar s glavnim zadatkom reformiranje općinske uprave.
Početkom rata postaje tajnik Kriznog štaba i član Ratnog predsjedništva Općine Zadar.
Od 1992. godine radi u Ministarstvu unutarnjih poslova RH i Uredu za nacionalnu sigurnost. Od 2002. godine radi u Zadarskoj županiji kao pročelnik za upravu i samoupravu. 2004. godine izabran je za zamjenika župana, a 30. siječnja 2008. godine izabran je za župana Zadarske županije.  Za župana  je izabran i na prvim neposrednim izborima 2009. godine, kao i na izborima 2013. godine.

Član je Hrvatske demokratske zajednice. Obnašao je više stranačkih dužnosti. Trenutno je član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije i član Središnjeg odbora HDZ-a.

Amaterski se bavi slikarstvom, a intenzivnije u zadnjih petnaestak godina, i to uglavnom u tehnici akrilnih boja. Slikarska znanja stekao je samoučenjem. Svoja je djela izlagao na nekoliko humanitarnih i skupnih izložbi. Održao je i tri samostalne izložbu u Zadru, Benkovcu i Ninu te po jednu izložbu u Preku i Sukošanu. Također, sudjelovao je i u radu nekoliko međunarodnih likovnih kolonija koje su se održavale na području Zadarske županije.  Osim u Republici Hrvatskoj, sudjelovao je i na izložbi World Peace Art Exhibition u Tokyju, Old Court house  u Woodstocku, USA, te u Češkoj Republici u Brnu i Budjeovicama.  

Član je Matice hrvatske.

Hrvatski je branitelj u trajanju od 49 mjeseci i nositelj više odlikovanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Ostala usavršavanja i stručni ispiti:
- položen pravosudni ispit za rad u sudstvu i samostalan rad u odvjetništvu,
- položeni stručni ispiti za rad u upravi i unutarnjim poslovima,    
- završen poslijediplomski tečaj I. kategorije Odgovorna uprava i rukovođenje  zdravljem,    
- završen tečaj Vodstvo i upravljanje,
- završen tečaj engleskog jezika VII. stupanj, B1,      
- završen tečaj Jačanje lokalnih kapaciteta za EU fondove.