Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Promocija Zadarske županije i projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. na 13. Međunarodnom ribarskom sajmu - CROFISH u Poreču

Posted On Utorak, 26 studenoga 2019 08:42

                 Na ovogodišnjem 13. međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sporta na vodi  - CROFISH, koji se održava od 22. do 24. studenog u Poreču, Zadarska županija predstavila je dva prekogranična projekta koji se financiraju iz Programa INTERREG V-A Italija -Hrvatska 2014. -2020. Riječ je o projektima Adri.SmArtFish i PRIZEFISH koje provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Zadarsku županiju na spomenutom sajmu predstavljali su zamjenik župana Šime Mršić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić, djelatnice na projektu PRIZEFISH,  Kristina Stark i Jasna Rumora, te djelatnice na projektu Adri SmArtFish, Ana Grzunov i Martina Glavić.

Provedba ova dva projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak se očekuje 30. lipnja 2021. godine. Proračun Zadarske županije na projektu Adri.SmArtFish je 259.995,00 EUR, a na projektu PRIZEFISH 349.430,00 EUR, od čega se sredstvima ERDF-a (European Regional Development Fund) sufinacira 85%.

                   Na sajmu  sudjeluje 95 izlagača, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske. Cilj je da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova, a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Također, ima za cilj  jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnju ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara.

Prekogranični projekti Adri.SmArtFish i PRIZEFISH tako su se predstavili dionicima ribarskog sektora i široj javnosti. Prvi dan održavanja sajma 22. studenog, u okviru programa predstavljeni su glavni ciljevi projekata te su u sklopu oba projekta Adri.SmArtFish i PRIZEFISH održani radni sastanci s ribarima.

              Cilj projekta PRIZEFISH je razvoj znanja i tehnologije u izlovu i preradi ribe te razvoj inovativnih ribljih proizvoda s oznakom eko-certifikata koji bi bili konkurentni na tržištu EU, ali i na drugim tržištima, kao i postizanje održivog ribarstva s kontroliranim izlovom ribe. Tijekom provedbe projekta kroz aktivnosti će se provoditi pregled i utvrđivanje postojećeg stanja, istraživanja tržišta te treninzi i obuke za djelatnike proizvođačkih ribarskih organizacija u svrhu ostvarivanja cilja. Tijekom održavanja sajma kroz projekt PRIZEFISH promovirani su novi načini pripreme ribe koji su pripremile proizvođačke organizacije partneri na projektu.

              Cilj projekta Adri.SmArtFish je jačanje uloge malog priobalnog ribolova na području GSA 17 kroz usvajanje inovativnosti i poticanje upravljanja koji se temelji na održivosti ekosustava. Na zajedničkom sastanku s ribarima predstavljene su glavne aktivnosti projekta s temom osnivanja prekogranične udruge čiji bi članovi bili hrvatski i talijanski ribari, kao i o važnosti koju bi takva udruga u budućnosti imala za malo priobalno ribarstvo.

Pročitano 2657 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA