Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija i ove je godine dodijelila gotovo milijun kuna za poljoprivredu i ruralni razvoj

Posted On Srijeda, 24 studenoga 2021 08:39

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine dodijelio gotovo milijun kuna potpora OPG-ima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Sredstva su osigurana kroz dva Javna poziva. Prvi se odnosio na mjere 1, 2, 3 i 8 kroz koje se sufinancirala kupnja opreme, strojeva i mehanizacije, biljna proizvodnja, stočarska proizvodnja, adaptacija te gradnja i opremanje objekata za prodaju i preradu vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kroz drugi Javni poziv na mjere 6 i 7 bilo je moguće tražiti sredstva za sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima i manifestacijama te certificiranje i marketinšku pripremu proizvoda.

- Zadarska županija odavno je prepoznala poljoprivredu kao važan sektor, te svake godine kroz potpore potiče njezin daljnji razvoj. To je samo jedna od mjera kroz koju nastojimo stvoriti uvjete za konkurentnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju - istaknuo je pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić, te dodao da su javni pozivi objavljeni 7. srpnja i bili su otvoreni do 7. kolovoza 2021. godine.

- U tom razdoblju za mjere 1, 2, 3 i 8 pristiglo je 107 zahtjeva, a potpore je dobilo 47 korisnika. Za mjere 6 i 7 je stigao 61 zahtjev, a 39 korisnika je ostvarilo pravo na potporu - otkrio je Segarić.

Bitna promjena u ovogodišnjim Javnim pozivima u odnosu na prethodne jest da su prihvatljivi korisnici potpore bili tražitelji koji imaju ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 3.000 eura. Za korisnike Javnog poziva za mjere 1, 2, 3 i 8, uveden je kriterij bodovanja koji je bio objavljen uz poziv na mrežnoj stranici Zadarske županije. Sukladno Javnom pozivu, razlog za primjenu kriterija bodovanja je trenutak u kojem iznosi u zahtjevima prijavitelja prijeđu iznos osiguranih sredstava u proračunu za potpore ruralnom razvoju.

S obzirom da je ukupan iznos iz pristiglih zahtjeva za dodjelu potpora koji udovoljavaju uvjetima iz Javnog poziva za mjere 1, 2, 3 i 8 veći od iznosa osiguranog u županijskom proračunu provelo se bodovanje. Rezultati (s prikazom bodova) i Odluka objavljeni su na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr.

Ukupno je isplaćeno 993.202 kuna potpora za sve mjere kroz oba Javna poziva. Za mjere 1, 2, 3 i 8 je isplaćeno 902.693 kuna te 90.509 kuna za mjere 6 i 7.

- Zadarska županija u proteklom razdoblju uložila je značajna sredstva kako bi pomogla razvoj naše poljoprivrede, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje nekoliko sustava navodnjavanja. Potencijal naših poljoprivrednih proizvoda je iznimno velik, jer su naši proizvođači napravili velik iskorak u kvaliteti, a zajednički nam je cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastro destinaciju, u čemu imamo potporu naših proizvođača, ugostitelja i turističkih zajednica - poručio je zadarski župan Božidar Longin.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 657 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA