Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarski župan okupio i darivao uspješne vinare, sirare i maslinare

Posted On Subota, 25 lipnja 2022 16:15

Uspješne proizvođače maslinovih ulja, sira i vina, koji su nagrađeni na najvećim i najprestižnijim svjetskim natjecanjima jučer je okupio, čestitao im i darivao ih Božidar Longin, župan Zadarske županije. Svakome je uručio prigodne darove: proizvode OPG-ova Matulić i CD Raspović te knjigu recepata vodećih hrvatskih chefova "Dalmatinski tartuf - Donatov crni dijamant".

"Imamo kvalitetu i respektabilne količine vrhunskih ulja, vina i sira, a sad bi trebalo poraditi na snažnijem izlasku u turističku ponudu", rekao je Longin.

S tim ciljem su se u dvorištu županije u Zadru zajedno našli nagrađeni na najprestižnijoj vinskoj izložbi Decanter World Wine Awards u Londonu gdje je 12 vina s ovog područja osvojilo zlatne, srebrne i brončane medalje, predstavnici Sirane Gligora i Paške sirane čiji su proizvodi također nagrađeni na međunarodnim gastro natjecanjima kao što su International Chese, Global Chese Awards i World Champion Ship Chese Contest te maslinari zadarske regije koji su na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u ocijenjivanju kvalitete maslinovih ulja 2022 NYIOOC - New York International Olive Oil Competition osvojili 12 nagrada i time značajno doprinijeli plasmanu hrvatskih ulja.
Uzgojem maslina bavi se 3.500 gospodarstava

Podsjetimo, u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta Hrvatska je sa 96 nagrada osvojila 3. mjesto odmah iza Italije i Španjolske. S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrade RH ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje su sa više od tri uzorka sudjelovale na ovom svjetskom natjecanju. Po uspješnosti u kvaliteti smo, znači, najbolji na svijetu.

To ističe i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije u kojoj se masline uzgajaju na 2.579,55 hektara. Čak se 3.501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina. Radi 38 uljara, koje prerade oko 8.000 hektolitara ulja, a na području regije djeluju i dva panela u kojima su 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja.

"Cilj je proizvoditi, brendirati i prodavati kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja po odgovarajućim cijenama kako bi imali koristi ne samo maslinari nego i potrošači. Na tome se i radi zajedno sa turističkim zajednicama, kuharima, restoraterima i drugima koji se bave gastro ponudom", rekao je dr. Vlatković, najavljujući vođene degustacije maslinovih ulja sa senzorskim analitičarima.

Njegova dva ulja (Fortica Coratina i Coratina Leccino) osvojila su u New Yorku dvije medalje. Uz njega su na prijamu kod župana Longina bili i ostali nagrađeni maslinari na 2022 NYIOOC-u i to: Marko Lepur ( Premium blend i Lepur family) OPG Nives Morović (NAI 3.3.), OPG Denis Plastić (2Štorije), Bovan d.o.o (Kota), OPG Vinko i Danijela Lalin (Dalma Oleum Premium), OPG Ante Vulin (Antino), OPG Vojko Škopić (Villa Rustica), OPG Ko-milfa i OPG Božidar Šoša (Pudarica).
Potrebno je više agroturističkih gospodarstava

Na Decanteru u Londonu zlatne medalje su osvojili Badel 1862 – Vinarija Benkovac (Korlat Supreme), Kraljevski Vinogradi (Pošip Prestige) i OPG Stjepan Vučemilović (Vallis Rabiosa Desertno Vino). Srebrne medalje: Badel 1862 – Vinarija Bekovac za Korlat Syrah i Korlat Cabernet Sauvignon, Ker-vin (Martin Cabernet Sauvignon), Vina Fiolić (Maraština) i brončane medalje: Kraljevski vinogradi (Pošip Barrique), Vina Fiolić (Maraština Sur Lie), MasVin (Shiraz), Vinarija Škaulj (Barrique Cabernet Sauvignon i Merlot).

"Priznanja koja donosite s natjecanja najbolji su dokaz koliko ste ozbiljno i odgovorno pristupili i uzgoju i proizvodnji kombinirajući tradiciju i nova znanja. U takvoj kombinaciji uspjeh ne može izostati", poručio je župan Longin dodavši da je razvoj ruralnog područja moguć samo uz aktivan pristup i osmišljavanje novih vrijednosti, kroz povezivanje tradicionalnih djelatnosti i uzgoja tradicionalnih kultura s uvođenjem novih aktivnosti poput ruralnog turizma.

U tom kontekstu, kaže, proizvodnja kvalitetnih vina, ulja i sira te otvaranje sve većeg broja agroturističkih gospodarstava na kojima se gostima nude domaći autohtoni proizvodi, aktivnosti su koje Zadarska županija podupire, a nastavit će to činiti i u vremenu koje dolazi.

"Brendirati Zadarsku županiju kao eno gastro destinaciju jedan je od naših ciljeva, a on nije ostvariv bez vas proizvođača vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, vina i sireva", istaknuo je na kraju zadarski župan.

 

Izvor: agroklub.com

Pročitano 913 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA