Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zemuniku potpisan ugovor za izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra

Posted On Ponedjeljak, 26 lipnja 2023 12:31

Potpisivanjem ugovora između Zadarske županije i splitske tvrtke Reliance d.o.o. ispisana je prva stranica u knjizi o Poljoprivredno-edukacijskom centru koji će se vrlo brzo početi graditi u Zemuniku Donjem. Ugovor su potpisali župan Božidar Longin i direktor tvrtke Reliance Tomislav Albini.

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji Poljoprivredno – edukacijskog centra vrijedan je 1.266.023,96 eura s rokom izgradnje osam mjeseci, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija. Poljoprivredno – edukacijski centar u Zemuniku, kao najmoderniji takve vrste u Hrvatskoj, strateški je projekt za razvoj poljoprivrede Ravnih kotara i velika pomoć svim poljoprivrednicima koji nemaju vlastitu infrastrukturu, osobito mladim ljudima koji kreću od početka, a Županija ih želi zadržati u Hrvatskoj.

Nova poljoprivredna priča u Ravnim kotarima

Poljoprivredno – edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko tri hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

Župan Božidar Longin naglasio je kako je ispunjenju sve bliže cilj koji je župan odavno zacrtao kao jedno od svojih predizbornih obećanja.

– Više od milijun eura osigurala je Zadarska županija. Dugo smo čekali na ovaj trenutak, čija realizacija počinje u vremenu kada klimatske nepogode, tržišni potresi i nestašice čine svoje. Želja nam je u ciklusima dovoditi mlade, ambiciozne poljoprivrednike koji žele živjeti od zemlje i koja će biti temeljem nove poljoprivrede u Ravnim kotarima, jer trenutno su gospodarstva, što mi svi znamo, rascjepkana na premalim površinama, kazao je župan Longin, dodavši kako će ovim Centrom mladi poljoprivrednici dobiti sva potrebna znanja i resurse.

– Već imao neke modele kako ljude zadržati na svojoj zemlji, što ćemo ovim Centrom samo poboljšati. Dogodine ćemo presijecati vrpcu i s osmjesima na licu gledati kako ova regija 4raste i razvija se, dodao je župan Longin.

Multifunkcionalni poljoprivredni centar

Rok za završetak radova je osam mjeseci od dana uvođenja u posao, što znači da bi objekt trebao biti završen sredinom ožujka 2024. Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a planira se u centru osigurati manji prostor koji će koristiti Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Uprava

za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

Tomislav Albini iz tvrtke Reliance kazao je kako ima iskustva na mnogim javnim i razvojnim projektima.

– Sam smo ovaj projekt, njegovu ideju i sve moguće prepreke dobro proučili, tako da se nadamo što učinkovitijem radu na terenu, kazao je Albini.

Kao što sam naziv kaže, osnovni cilj ovog projekta je osiguranje prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima. Manji plastenici bi trebali služiti kao poljoprivredni inkubator i koje bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima. Na taj se način želi potaknuti razvoj proizvodnje u zaštićenim uvjetima jer u tom dijelu postoji neiskorišteni potencijal za razvoj poljoprivrede.

Ivica Šarić, načelnik općine Zemunik Donji naglasio je kako je Općina u realizaciju projekta uključena od samih početaka.

– Nakon što smo riješili brojne imovinsko – pravne probleme, donijeli UPU i pripremili prostorno – plansku destinaciju, pomogli smo da se približimo ostvarenju ovog cilja. Ravni su kotari žitnica županije, a ovaj će Centar pomoći unaprjeđenju poljoprivredne politike i tehnologije u zadarskom zaleđu, naglasio je Šarić.

 

Izvor: https://zadarskilist.novilist.hr/

Pročitano 670 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA