Ministar Dobrović odobrio nastavak projekta Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima

Dogovoreno je da se s projektom ide dalje, da se u državnom proračunu osiguraju potrebna sredstva i potpišu potrebni ugovori

Na sastanku ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića sa zadarskim županom Stipom Zrilićem, gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i direktorom tvrtke Eko d.o.o. o problemima oko nastavka realizacije projekta gradnje regionalnog centra za preradu otpada kod Biljana donjih održanom danas u Ministarstvu zaštite okoliša dogovoreno je da projekt ide dalje!

Ministar Dobrović je u dosadašnjim nastupima o projektima centara za gospodarenje otpadom nastojao da se primijeni politika tzv. kružnog gospodarstva, čak je bilo najava da će se neki projekti za CGO zbog toga zaustaviti.

Ministar zastite okoliša Slaven Dobrović. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Međutim, za Biljane je zbog vrlo visokog stupnja realizacije projekta dogovoreno da se s projektom ide dalje, da se u državnom proračunu osiguraju potrebna sredstva i potpišu potrebni ugovori.

A u najskorije će se vrijeme razraditi mogućnost da se u okviru postojećeg projekta, dakle predviđenog pogona za MBO veličine 16 tisuća četvornih metara predvide načini za primjeni politike kružnog gospodarenja otpadom, odnosno ugradnje sortirnica.

Dakle, takve promjene koje ne iziskuju bitne preinake u već dovršenim projektima I pribavljenim dozvolama.Za ministra Dobrovića, dakle, nisu bili upitni ni lokacija kraj Biljana Donjih ni natječaji koji se provode nego neki detalji oko načina prerade otpada.

- Vrlo sam zadovoljan sam ishodom sastanka. Zaključeno je da će projekt s obzirom na visok stupanj realiziranosti ići dalje, a prilagodbe kružnom gospodarenju otpadom jače će se implementirati tijekom same realizacije projekta, izjavio nam je župan Stipe Zrilić neposredno nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša I prirode.

Izvor: http://www.ezadar.hr

>