Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan Agro sajam u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Posted On Utorak, 01 listopada 2019 08:36

Na Forumu je 28. i 29. rujna 2019. godine održan Agro sajam u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction kao jedna od finalnih promotivnih aktivnosti.

Osim dobro nam znanih izlagača iz Zadarske županije poput OPG-a Sandre Babac, Eugena Novakovića, Žampere, CD Raspović i Mladena Jezidžića, sudjelovali su i brojni izlagači iz dviju Bosanskohercegovačkih županija koje kao partneri sudjeluju na projektu. Time je Zadarska županija kao vodeći partner projekta dobila priliku „ugostiti“ izlagače iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Jablanice i drugih krajeva Hercegovačko – neretvanske te Zapadnohercegovačke županije.

Svečanom otvorenju nazočio je i g. Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije koji je izrazio zadovoljstvo što i dvije Bosanskohercegovačke županije sudjeluju u projektu. Naglasio je kako im je iznimno stalo da se širi svijest o potrebi proizvodnje kvalitetne, zdrave hrane.

Tijekom dva dana Agro sajma Zadrani i njihovi gosti mogli su isprobati sezonsko voće i povrće, sir, rakije i slične proizvode. „Vjerujemo kako će ovaj projekt osvijestiti proizvođače da kupuju lokalno“, izjavio je tom prigodom g. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

U sklopu svečanog otvorenja sajma, voditeljica gđa Zrilić je istaknula važnost provođenja prekograničnih projekata s ciljem zaštite prirode i okoliša te održivog korištenja prirodnih resursa kao i da se postavljeni ciljevi mogu ostvariti jedino kontroliranim i pravovremenim korištenjem pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kroz projekt PESCAR svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima omogućene su pravovremene preporuke o pravilnoj upotrebi pesticida te su ih u posljednje dvije godine stručnjaci izdali više od četrdeset, što Zadarsku županiju čini vodećom u Hrvatskoj po prognozi o pojavi štetnika.

Svjesni činjenice kako zagađenje okoliša ne poznaje granice, moramo koristiti sve mogućnosti koje nam se nude za zajedničko djelovanje. Agro sajam bio je idealna prilika za razmjenu iskustava, a kako bi poljoprivredni proizvodi zadržali visoku razinu kvalitete koju sada posjeduju.

U prilog toj činjenici govore i projektni rezultati s kojima su se mogli upoznati svi posjetitelji sajma. Naime, Sveučilište u Zadru, koji su ujedno i jedan od partnera na projektu, izložili su presjek aktivnosti provedenih na projektu, od monitoringa po opažačkim mjestima u Zadarskoj županiji preko nalaza laboratorijskih analiza o ostacima pesticida u tlu i plodovima o čemu je doc.dr.sc. Tomislav Kos zaključio sljedeće: „Naše istraživanje uzoraka tla i hrane pokazalo je da potrošači u ovoj regiji mogu biti mirni jer su nalazi ispod dopuštenih vrijednosti ili nedopuštenih tvari uopće nema.“

Pročitano 2693 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA