Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Prvi slučaj koronavirusa u Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 18 ožujka 2020 13:01

Stožer civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je da je od koronavirusa oboljela prva osoba na području Zadarske županije. Radi se o mlađoj ženskoj osobi koja se vratila iz Zanzibara, preko Dubaija, te je nakon testiranja ustanovljeno kako je zaražena COVID 19 virusom.
Djevojka se ponašala vrlo odgovorno i savjesno te se nakon pojave blagih simptoma javila dežurnom epidemiologu.
„Bila je na putovanju sa svojom sestrom, a u Zagrebu ih je dočekao član obitelji te su odmah otišli u samoizolaciju. Vjerojatno je zaražena u Africi jer nije moguće da je razvila temperaturu nakon četiri sata od posjeta Dubaiju. Važno je znati da se osoba odgovorno ponašala, odmah je krenula samoizolaciju, kao i njezini članovi obitelji. Molim ljude, bez obzira jesu li putovali u zemlje visokog rizika ili ne, da se drže samoizolacije ako sumnjaju na bolest. Baš kao i zaražena djevojka koja je otišla kući, nazvala nas i mi smo ustanovili bolest“, istaknuo je epidemiolog Alan Medić.
Nakon potvrde bolesti prebačena u izolaciju u Općoj bolnici Zadar, dok su njezini ukućani i dalje u samoizolaciji.
„Opća bolnica Zadar u potpunosti se pripremila za ovakvu situaciju. Zatvorili smo sve ulaze, osim glavnog ulaza gdje je postavljen šator s tri djelatnika koji svakog posjetitelja intervjuiraju. Van bolnice, u zgradi gdje je nekada bio onkološki odjel, pripremljen je odjel za pacijente oboljele od koronavirusa. Dežuramo 24 sata na dan. U laboratoriju smo zabranili vađenje krvi osim za djecu, trudnice i teške bolesnike, a s ciljem da u krugu bolnice bude što manje ljudi i da se spriječi širenje bolesti. Do sada smo uzeli 11 briseva, jedan je bio pozitivan“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.
Župan Božidar Longin rekao je da je situacija ozbiljna, ali da županijski Stožer civilne zaštite od prvoga dana radi aktivno i produktivno.
„Molim sve naše građane da ne podliježu panici, da ne šire dezinformacije, već da pozorno prate upute epidemiologa te i našeg i Nacionalnog stožera. Drage građanke i građani, dokazali ste da se znate nositi s kriznim situacijama, budite odgovorni i prema sebi i prema drugima. Sve pripreme smo obavili dobro, naši zdravstveni djelatnici rade svoj posao predano i kvalitetno, budimo odgovorni da im olakšamo posao“, poručio je župan Longin.

Pročitano 1258 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA