Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na području Zadarske županije 21 osoba pozitivna na koronavirus

Posted On Subota, 28 ožujka 2020 11:05

Od 13 jučer testiranih osoba, dvije su pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih osoba u ovome trenutku je 21, od kojih je 14  smješteno na odjel COVID u Općoj bolnici u Zadru. Dvije osobe su u težem stanju, a jedna je na respiratoru. Čeka se nalaz za još 10 osoba.

U samoizolaciji je 921 osoba, jučer je upisano 159 kontakata vezanih uz oboljele , a iz samoizolacije je izašlo 415 osoba.

 

Tijekom sutrašnjeg dana bit će provedena potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske  bolnice Biograd na Moru kako bi se mogla pripremiti za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima. Tijekom današnjeg dana trijažiraju se svi djelatnici specijalne  bolnice koji nisu bili u kontaktu s oboljelima kako bi  iste rasporedili za nastavak rada bolnice. Ovim vas putem pozivam još jednom da ne objavljujete  nikakve podatke o zaraženim osobama nego da ih zaštitite. Nitko nije zaslužio javnu osudu jer virus je   brz i lako  prenosiv te ne bira   koga će i gdje zaraziti.

Napominjemo da su zadnja  epidemiološka istraživanja pokazala da liječnik iz Ortopedske bolnice Biograd nije prvozaražena osoba u toj zdravstvenoj ustanovi, on je samo prvotestirana osoba.  Daljnjim epidemiološkim  istraživanjem  smo ustanovili da su dva  zdravstvena djelatnika i ranije  razvila blaže kliničke simptome bolesti te su s obzirom na svoje stanje i po svojoj savjesti odmah napustili svoja radna mjesta tj. otvorili bolovanje.  Daljnja epidemiološka analiza je pokazala  da je vjerojatno  prvozaražena osoba u bolnici u Biogradu bio pacijent koji je početkom ožujka ušao u bolnicu na pregled.

Naglašavamo da nema potrebe osuđivati zaražene zdravstvene djelatnike jer su se ponašali  etično i po pravilima struke te po prvim simptomima bolesti napustili svoja radna mjesta. Zdravstveni djelatnici su najizloženiji zarazi, a svojim predanim radom će po ozdravljenju pomoći u suzbijanju epidemije jer u ovome trenutku bez njih ne možemo.

 

PU zadarska pravovremeno provodi sve mjere i radnje sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske . Od posljednjih podataka policija je evidentirala 8 kršenja mjera samoizolacije te je 107 osoba vraćeno u prometu u svezi Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Policija kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Pročitano 1467 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA