Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadarskoj županiji dva novozaražena pacijenata

Posted On Utorak, 12 svibnja 2020 12:23

Nakon 16 uzastopnih dana negativnih nalaza na koronavirus, u Zadarskoj županiji dvije su nove pozitivne osobe. Broj zaraženih na zadarskom području tako se popeo na 87, a 82 pacijenta su izliječena, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

Dodao je kako je zaraza otkrivena kod pacijenata iz Zadra i Biograda.

„Jučer je testirano 49 osoba i dvije su bile pozitivne. Ovo je upozorenje da je virus još tu i da nema opuštanja“, poručio je Vicković čestitajući  Međunarodni dan sestrinstva koji se u  cijelom svijetu obilježava na današnji dan. „Uz liječnike diljem svijeta upravo su medicinske sestre i tehničari dali najveći doprinos u borbi protiv koronavirusa.“, rekao je Vicković.

Voditelj epidemiološke Službe zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije  dr. Alan Medić rekao je kako je jedna oboljela osoba bila 2. svibnja na letu iz Frankfurta u Zagreb, odakle je došla informacija da su imali pozitivne radnike koji su se vraćali iz Švedske, pa je dojavljeno da se u Zadru putnici testiraju.

„Testirano ih je 11 koji su bili u tom avionu i jedan je bio pozitivan. Druga zaražena osoba je muškarac iz Biograda koji je imao blage simptome još početkom svibnja i nije tome pridavao pažnju, ali njegov liječnik inzistirao je na testiranju. Zaraženi muškarac nije imao širok krug kontakta, samo šest iz obiteljskoga kruga i svi su stavljeni pod nadzor. Osoba iz aviona ima samo jedan kontakt, riječ je o taksistu koji ga je vozio iz zračne luke u Zagrebu do Zadra pa za njim tragamo kako bismo ga obavijestili“, pojasnio je Medić.

Napomenuo je kako je ovo druga faza epidemije, a u prvoj je sve prošlo dobro.

„Prije dva i pol mjeseca oprema nam je bila oskudna, sad je druga priča i vidjet ćemo što će nam donijeti novo razdoblje“, ustvrdio je Medić.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako od 8. svibnja na COVID odjelu nema pacijenata, a od 17. ožujka, kad je primljen prvi oboljeli, do danas liječilo se 35 pacijenata, od čega sedam u COVID jedinici intenzivnog liječenja.

„U proteklom razdoblju jedan 88-godišnji pacijent je umro, 11 ih je premješteno u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biograd, a 23 su upućena na kućnu njegu. Trenutačno je jedan pacijent na opservaciji i čeka uzorak brisa, a što se tiče zdravstvenih djelatnika, od 8. svibnja nitko nije u samoizolaciji. Ozdravila su  tri liječnika i četiri medicinske sestre, izvijestio je Čulina te istaknuo da COVID odjel i dalje radi 24 sata i zbrinjavaju se svi pacijenti koji su bili ili u kontaktu sa zaraženima ili imaju visoku temperaturu.

U samoizolaciji je bilo ukupno 14.516 osoba, a u nadzoru je evidentirano 78 kršenja te mjera.

Načelnik PU Zadarske Anton Dražina izvijestio je kako je u proteklom razdoblju od početka epidemije na našem području sa nadzornih punktova vraćeno 1900 osoba te da je provedeno ukupno 14.516 kontrola osoba kojima je određena mjera samoizolacije. Od toga broja 77 osoba prekršilo je mjeru samoizolacije, ali je nisu ponavljali, rekao je Dražina.

Napomenuo je i da je od jučer ukinuta Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i boravišta.

Pročitano 961 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA