Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Porast broja oboljelih na području Zadarske županije

Posted On Petak, 27 studenoga 2020 11:53

Na području Zadarske županije imamo 148 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (79), Benkovac(5), Biograd(1), Obrovac(1) i Pag(1) te općina Bibinje(2), Gračac(1), Jasenice(3), Kali(8), Kolan(3), Kukljica(2), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad(4), Poličnik(4), Posedarje(1), Preko(1), Ražanac(4), Stankovci(5), Sukošan(11), Sv.Filip i Jakov(4), Škabrnja(1), Vir(2), Vrsi(1) i Zemunik Donji(3).

U protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2630 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 72-godišnji pacijent. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 47 pacijenata od kojih je 7 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata oboljelih od COVID-a-19.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

„Vezano uz medijske napise o čekanju na testiranje do 4 dana, želimo istaknuti kako se broj testiranja gotovog utrostručio u odnosu na ljetne mjesece što se vidi iz podataka koje redovito šaljemo. Mi u Zavodu za javno zdravstvo Zadar imamo kapacitet od 250 testova dnevno, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. Isto tako treba znati da dnevno preko 50 pacijenata testiramo u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda. Osim toga, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u 8 domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba dnevno, a rezultati su bili također gotovi isti dan uzimanja. Na samo testiranje po zakazanom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja.

Sada smo na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji brzo prenosi. Zato, ukoliko u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bi smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje isti dobiju na vrijeme.

Što se tiče brzih antigenskih testova, oni se mogu koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.
Brzi antigenski testovi imaju svoju važnost na mjestima gdje je potrebna brza trijaža pacijenata sa simptomima kako bi ih što prije usmjerili na potrebno liječenje, npr. u OB Zadar , Hitna medicinska pomoć, ambulante Domova zdravlja ili u institucijama koje imaju ugrožene skupine ljudi (domovi za starije i nemoćne osobe, psihijatrijske bolnice)“-rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.

 

novo2020

Pročitano 2563 puta

Zadnje objave

rujna 27, 2021

Zadarska županija uvećala je kreditni potencijal Programa kreditiranja poduzetništva i obrta za 10 milijuna kuna

Uvažavajući pozitivna iskustva s kreditiranjem poduzetništva i potrebu da se malim i…
US 1 - Župan Longin i gradonačelnik Dukić u Domu Zadarske županije ugostili su predstavnike Veleposlanstva SAD-a u RH
rujna 20, 2021

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, u Domu Zadarske…
kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA