Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

12. veljače 2024.

Priopćenje Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata povodom

Svjetskog dana bolesnika 11. veljače 2024.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata podsjetilo je  građane na Svjetski dan bolesnika 11.veljače, blagdan Gospe Lurdske, utemeljenog 1992.g. na prijedlog Pape Ivana Pavla II koji je i sam iskusio bolest  kao i potrebe i osjećaje kao bolesnik. Dan bolesnika ja samo jedan od dana u životu bolesnika, ali važan podsjetnik i putokaz društvu da obrati pažnju na bolesne osobe i njihove potrebe. Ujedno potiče sve ljude da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

U ovogodišnjoj poslanici  naslovljenoj  "Nije dobro da je čovjek sam !" Papa Franjo se obraća  bolesnicima, njihovim obiteljima, zdravstvenim radnicima i svim ljudima. Papa ukazuje na nedostatak kulture dijaloga u društvu, nedostatak, empatije, humanosti i dobrote, na politike koje ne uspijevaju staviti u središte dostojanstvo ljudske osobe i njezine potrebe. Pored same medicine bolesnicima je potrebna i nježnost ali i socijalna i duhovna uključenost. Zdravstvene usluge nisu dovoljne, potreban je "terapijski  savez između liječnika, bolesnika i članova obitelji." Čovjek kao društveno biće u bolesti i samoći još jače osjeća strah od nemoći, napuštenosti i nepotrebnosti, a ponekad i osjećaj srama i krivice.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata podsjeća građane koliko su važni u životu bolesnika kao članovi obitelji, prijatelji, volonteri, zdravstveni radnici koji svojim prisustvom i svojom empatijom mijenjaju život bolesnika. Povjerenstvo poziva građane da svakodnevnim malim gestama pokažu bolesnicima u svom okruženju koliko su im bitni i dragocjeni.

Nikako se ne smije zaboraviti da društvo i zajednica vrijede onoliko koliko poštuje i brine o ranjivim skupinama društva.

Originalnu poslanicu Pape Franje možete pročitati na linku:

https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2024-01/papa-franjo-poruka-svjetski-dan-bolesnika-2024.html

Pročitano 29 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image