Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Agrometeorološke stanice nabavljene kroz projekt PESCAR odsada će pratiti vremenske prilike za potrebe poljoprivredne proizvodnje

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 14:26

Iako poljoprivredna proizvodnja ima dugu tradiciju i od značajne je gospodarske važnosti za Zadarsku županiju, veliki dio i dalje se odvija na konvencionalan način koji podrazumijeva upotrebu pesticida. Upravo je, sa ciljem smanjivanja štetnih utjecaja koje prekomjerna i često nepotrebna primjena pesticida imaju na ljudsko zdravlje i okoliš, Zadarska županija u srpnju 2017. godine započela s provedbom projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction. Jedna od glavnih aktivnosti na ovom projektu odnosi se na uspostavu sustava za kontrolu i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Glavnu infrastrukturu predviđenih prognostičkih sustava čine agrometeorološke stanice za čiju je nabavu Zadarska županija raspisala natječaj još krajem prošle godine. Tijekom veljače 2018. godine završen je postupak kojim je nabavljeno 10 agrometeoroloških stanica u vrijednosti nešto više od 300.000,00 kn. Stanice se trenutno postavljaju na deset odabranih lokacija diljem Zadarske županije (Ninski Stanovi, Murvica Gornja, Baštica , Baštica - Kašić, Nova Baštica, Smilčić, Nadin, Jankolovica, Dugi Otok i Korlat) nakon čega će biti u funkciji.

„Radi se o uređajima koji očitavaju i mjere klimatske parametre poput relativne vlažnosti, količine padalina, temperaturu tla, smjer i brzinu vjetra i sl. te ih šalju u digitalnom obliku, kao zapise, koje potom pripadajući računalni program obrađuje i daje grafički prikaz pojavnosti bolesti. Na temelju prikupljenih podataka, Zadarska županija izdavat će priopćenja za poljoprivredne proizvođače u sklopu kojih će im sugerirati trebaju li izvršiti preventivnu zaštitu ili ne. Smanjenje troška uslijed smanjene upotrebe zaštitnih sredstava, jedna je od značajnijih prednosti korištenja ovih uređaja za poljoprivredne proizvođače.“ istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj g. Daniel Segarić.

Osim već spomenutih agrometeoroloških stanica, u sklopu provedbe projekta planiraju se nabaviti i vizualne stanice za procjenu pojavnosti biljnih štetnika što će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da, odmah po prvim ulovima i dosegu kritičnog broja na terenu, ciljano suzbijaju štetnike.

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru, Zavod za poljoprivredu Zapadnohercegovačke županije i Zadarska županija kao vodeći partner. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%.

 

Pročitano 3227 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA