Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Fight & Win konferencija: Kako se oduprijeti raku?

Posted On Petak, 23 studenoga 2018 12:03

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer" Dubravka Šuica organizirala je u Kneževoj palači u Zadru šestu po redu konferenciju „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku"?

Nakon dosadašnjih vrlo uspješno održanih konferencija u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, na zadarskoj „Fight&Win" konferenciji o političkim aspektima borbe protiv raka govorili su gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin, a svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i iskustvima o borbi protiv raka prenijeli su sudionicima konferencije, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik neformalne skupine „MEPs against Cancer" Alojz Peterle, ravnatelj Opće bolnice Zadar doktor Željko Čulina, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doktor Domagoj Eljuga i osnivačica portala i udruge „Nismo same" Ivana Kalogjera Brkić.

Cilj konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života svih onih kojih su zahvaćeni ovom teškom bolešću, ali i osigurati dostojanstven život svim pobjednicima nad rakom. Kolika je važnost ovakvih konferencija koje podižu svijest o borbi protiv karcinoma najbolje govori nedavno istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojem se navodi da je rak drugi najvažniji uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila i kao takav predstavlja jedan od najznačajnijih javnozdravstveni problem našeg stanovništva i našeg zdravstvenog sustava.

Osjetila sam potrebu da uz svoj standardan politički posao u Europskom parlamentu uradim i nešto od šireg društvenog značaja za naše građane. S obzirom na pošast koju rak predstavlja, zaista smatram da moramo s našim građanima podijeliti znanje o toj bolesti i pomoći onima kojima pomoći možemo. Frapantni su podaci i brojke o smrtnosti raka, ali usporedimo li brojke smrtnosti u SAD-u i EU vidjet ćemo da je riječ o ogromnoj razlici te da je u Europi potrebno još jako puno posla da smanjimo smrtnost od karcinoma. Ti podaci su još pogubniji ako usporedimo Hrvatsku s Europskom unijom“, izjavila je Šuica.

Gradonačelnik Dukić kao doktor i predsjednik Lige protiv raka Zadar je predstavio projekte u Gradu Zadru, posebice projekt "Protiv raka u dva koraka" i istaknuo kako je bez političke volje teško boriti se protiv raka, te zbog toga željno iščekuje Nacionalnu strategiju za borbu protiv raka.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina predstavio je projekt rekonstrukcije zadarske bolnice i naglasio kako je cilj Opće bolnice Zadar unapređenje sustava praćenja i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite.

Rak nije stvar samo pojedinca, doktora i pacijenta. To je socijalno i političko pitanje. S time bi se morale baviti čitave vlade i parlamenti“, rekao je Alojz Peterle, bivši slovenski premijer te čovjek koji je i sam pobijedio rak.

Govornici zadarske „Fight&Win" konferencije priopćili su okupljenim građanima da se više od europskog prosjeka od raka umire samo u Mađarskoj i Hrvatskoj, s tim da je Hrvatska na desetom mjestu na svijetu po smrtnosti od raka. Ohrabrujuće što je broj umrlih u odnosu na prošlu godinu u blagom padu, no svakako ostaje činjenica da se on može dodatno smanjiti redovitim pregledima i obrazovanjem o bolesti. Stoga su sudionici konferencije pozvali hrvatske građane da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja kako bi uvelike povećali svoje šanse za primjerenim liječenjem i pobjedu nad karcinomom.

Zadarska županija kroz sufinanciranje programa, poput programa prevencije raka dojke, ali i kao uključivanje u akcije Lige protiv raka i drugih udruga, daje svoj financijski doprinos borbi protiv zloćudnih bolesti. Financijska sredstva svakako su od iznimne važnosti, no ništa manje značajno nije buđenje svijesti o borbi protiv ove strašne bolesti. Puno je toga što može svatko od nas učiniti u svojim svakodnevnim navikama, a kako bi prevenirao nastanak karcinoma. Od povećane tjelesne aktivnosti, nepušenja i zdrave prehrane“, poručio je župan Longin.

Pročitano 1186 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA