Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan treći trening prijenosa znanja i vještina u sklopu projekta ForBioEnergy

Posted On Petak, 23 studenoga 2018 13:53

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar održan je treći trening prijenosa znanja i vještina u sklopu europskog projekta ForBioEnergy (Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas), u kojem je jedan od partnera Zadarska županija. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt koji je financiran EU sredstvima preko programa MED teritorijalne suradnje (Interreg V – B Mediterranean Cooperation Programme 2014 – 2020.) započeo je 1. studenog 2016. godine, a traje do 30. travnja 2019. godine.

Glavni cilj treninga bio je predstavljanje Akcijskog plana za novi regulatorni okvir u vezi korištenja šumske biomase u zaštićenim područjima te njegova priprema, provedba i širenje. Ovaj dokument izradila je Zadarska županija za svoja odabrana pilot područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) te Park prirode Velebit za svoje pilot područje koje se nalazi na području Ličko-senjske županije“, rekao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije     

Alen Berta iz Instituta za primijenjenu ekologiju - Oikon d.o.o., istaknuo je kako postoje tri prepreke za korištenje biomase. Prva prepreka je depopulacija ruralnih krajeva i manjak radnika što bi se moglo riješiti odobravanjem većih kvota za strane radnike, boljom informiranosti u vezi financiranja mjera za područje šumarstva te aktivnom pomoći pri izradi dokumentacije.

Povećavanjem ulaganja u mehanizaciju u šumarstvu, kvalitetu šuma i otvorenost šuma kroz fondove Ruralnog razvoja i OKFŠ-a te uspostavom više manjih centara za biomasu mogla bi se riješiti druga detektirana prepreka, a to je nedostatak drvne mase. Posljednja, odnosno treća prepreka je neažuriranost katastra, male čestice i posjedi - što bi se moglo riješiti usklađenjem katastra i gruntovnice novom geodetskom izmjerom, podizanjem svijesti vezano za potrebu ažuriranja katastra te uvođenjem dodatnih poticaja za održavanje zemljišta“, naglasio je Berta.

Robert Bogdanić, komunikacijski voditelj projekta ForBioEnergy u PP Velebit, predstavio je glavne prepreke Akcijskog plana za područje PP Velebit, odnosno pilot područja Ličko-senjske županije, dok je profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svojom prezentacijom spomenuo socijalne, ali i ekonomske prednosti korištenja šumske biomase kao energenta. Istaknuo je brojne primjere iz prakse s naglaskom da smatra kako Hrvatska ima potencijal, ali da prvo mora ukloniti postojeće prepreke.

Bogdanić je potom istaknuo tri specifična cilja koje država u budućnosti treba ispuniti. Prvi cilj je povećanje otvorenosti državnih šuma, odnosno izgradnje cesta. Drugi cilj je unaprjeđivanje upravljanja privatnim šumama, dok je treći povećanje sigurnosti ljudi i imovine uz očuvanje bioraznolikosti. Napomenuo je i kako su sukobi na lokalnim područjima najčešće uzrokovani neriješenim zemljišno – knjižnim odnosima, ilegalnim sječama šuma i nefunkcioniranjem sustava identifikacije zemljišnih parcela. 

Ovo je bio treći od šest predviđenih treninga u okviru projekta ForBioEnergy koji je uspješno održan. Trening je svim sudionicima pružio odličan uvid u trenutno stanje našeg šumarskog sektora i prepreke na koje nailazi u pogledu mogućnosti korištenja biomase.

Pročitano 842 puta

Zadnje objave

listopada 11, 2019

Najava predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi

U utorak, 15. listopada 2019. godine u 17 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske…
listopada 07, 2019

Otvoren novi vrtić za 92 mališana iz Nina

U Ninu je danas svečano otvoren novoizgrađen dječji vrtić. Gradnja je trajala godinu…
listopada 04, 2019

NASTAVAK 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 10.…
listopada 03, 2019

NASTAVAK 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije prekinute dana 24. rujna…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA