Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana 3. radionica u sklopu projekta PESCAR

Posted On Srijeda, 05 prosinca 2018 13:49

U okviru projekta PESCAR u subotu 1. prosinca 2018. godine u sklopu 10. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2018. održana je treća radionica na temu „Važnost vođenja evidencije za održivu uporabu pesticida“

Stupanjem na snagu Pravilnika o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda početkom 2013. godine (NN 137/12) redefinirani su uvjeti poljoprivredne proizvodnje i evidentiranja proizvodnih postupaka. Sukladno istom, svaki proizvođač u integriranoj proizvodnji obvezan je voditi evidenciju o proizvodnji od početka proizvodnje do prodaje proizvoda. Za projekt PESCAR, najvažniji dio cijelog postupka je onaj koji obvezuje korisnika o vođenju evidencije o uporabi sredstava i sadržaju te evidencije.

Radionicu je održao doc.dr.sc. Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru koji je tijekom prezentacije sudionicima pojasnio što je vođenje evidencije u integriranoj proizvodnji i kako se ona vodi sa ciljem planiranja i prognoziranja, a poseban naglasak stavljen je na važnost i svrhu vođenja evidencije.

Tijekom prezentacije prikazane su i elektroničke aplikacije koje služe kao pomoć u vođenju evidencije, a korisnicima omogućavaju brz pristup i detaljnije informacije o pripravcima kao i podatke o aktivnoj tvari.

S ekološkog aspekta, osim evidencija putem kojih se primjena i upotreba sredstava za zaštitu bilja stavlja pod nadzor, poljoprivredni proizvođači dužni su na adekvatan način zbrinuti otpadnu ambalažu sredstava za zaštitu bilja, a što je propisano  Zakonom o otpadu (NN 178/04 i 60/2008). Ove dvije naizgled odvojene aktivnosti su zapravo jako međusobno povezane.

U sklopu provedbe projekta u planu je održavanje još jedne radionice na temu „Zaštita poljoprivrednih kultura od štetnika i uzročnika bolesti“ za koju će najava biti pravovremeno objavljena.

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, a ukupna vrijednost iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.

Pročitano 3976 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA