Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Pag dobio na upravljanje vrijedne nekretnine

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 15:41

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine posjetio je Pag gdje je s gradonačelnikom Antom Fabijanićem potpisao Ugovore o davanju na uporabu tvrđave Fortica i kule Skrivanat za promicanje kulturnog razvoja Republike Hrvatske. Potpisivanju ugovora nazočni su bili župan Zadarske županije Božidar Longin i županijski pročelnici Nikica Miletić i Ivan Šimunić.

“Raduju me ovakvi događaji kojima oživljavamo ono što je zapušteno. A to  i je orijentacija i poruka koju upućuje Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine: oživjeti Hrvatsku i vratiti život tamo gdje je on ostao u tragovima", rekao je ministar Marić. “Drago mi je da će kula i tvrđava biti renovirane i stavljene u funkciju, a palača Matasović da neće više propadati i biti ugroza životima i zdravlju građana, da ćemo brzo pronaći rješenje i da će Grad Pag imati na uporabu tu palaču”, rekao je ministar

Gradonačelnik Fabijanić uputio je riječi zahvale Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu i ministru Mariću te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora. „Ovo je važan dan za naš otok, za naš grad. Današnje potpisivanje, nastavak je ulaganja u kulturnu baštinu i turističku ponudu otoka Paga i Zadarske županije, a to je i jedan od glavnih prioriteta ove gradske vlasti“, rekao je Fabijanić. Dodao je kako je važno što od strane ministartva postoji interes za daljnju suradnju, a to je rješavanje pitanja Matasovićeve palače koja se nalazi na središnjem trgu u Pagu i koja je u ruševnim stanju. 

Župan Longin uputio je riječi zahvale Ministarstvu državne imovine i ministru Mariću te izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora. “Ovaj posjet Pagu je odraz kvalitetnog odnosa zmeđu Županije, Grada Paga i ministartva. S ministarstvom državne imovine u Zadarskoj županiji imamo iznimno plodnu suradnju. Zahvaljujem ministru Mariću na razumijevanju za naše zahtjeve, jer je jedan od prvih poteza koje sam napravio kao župan bilo objedinjavanje svih zahtjeva naših jedinica lokalne samouprave za državnim zemljištem, a današnji potpis jedan je od plodova tog rada.Mi smo danas sa ministrom Marićem započeli i druge teme razgovora, od poticane stanogradnje na dalje, tako da u skorom vremenu ponovno očekujemo njegov dolazak”, rekao je župan i dodao kako državnu imovinu treba staviti u funkciju na korist svih građana naše županije.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar je u pratnji gradonačelnika, župana te njihovih suradnika obišao kulu Skrivanat te palaču Matasović u centru Paga.

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena je u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag.

Utvrda Fortica, izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. U prošlosti je bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna. Otok Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto često su bili izloženi napadima gusara.

Pročitano 846 puta

Zadnje objave

lipnja 11, 2021

U Tivtu održan 2. sastanak u sklopu provedbe projekta Cuhacha

U sjedištu Općine Tivat, 10. i 11. lipnja 2021. godine održan je 2. sastanak partnera…
Župan Longin, u pratnji novog načelnika Općine Tkon Anđela Palaška i njegovog prethodnika Goran Mušćeta, obišao je završne radove na novoj trajektnoj luci
svibnja 27, 2021

Župan u obilasku završnih radova na novoj trajektnoj luci u Tkonu

Župan Božidar Longin, u pratnji novog načelnika Općine Tkon Anđela Palaška i njegovog…
svibnja 17, 2021

Javni poziv za sudjelovanje na radionicama i natječaju za odabir promotivnih artikala i suvenira

Projekt: Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i…
svibnja 13, 2021

Dovršen sustav navodnjavanja Lišansko polje: Stvaramo uvjete za konkurentnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju

Zadarska županija ozbiljno napreduje u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz već dovršeni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA