Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija provodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na projektu DORY

Posted On Utorak, 19 veljače 2019 15:13

Zadarska županija provodi projekt u posebnom području Podvelebitskog kanala na području gdje je već pokrenut uzgoj školjkaša „klasičnom tehnologijom " uzgoja dagnji, na plutajućim parkovima, gdje se uzgoj daganja obavlja u cjevastim mrežama (tubular nets) („čarape" ili „pergolari"). Rast proizvodnje na tom području nije dovoljno velik i nisu iskorišteni predviđeni uzgojni kapaciteti. U tom smisli Zadarska županija provodi niz aktivnosti, od izrade razvojnih studija preko prenošenja državnih potpora male vrijednosti do uključivanja županije i samih uzgajivača u EU projekte.

Projekt DORY – Capitalization actions for aDdriatic marine envirOnment pRotection and ecosYstem based managament je projekt na kojem Zadarska županija sudjeluje kao projektni partner, a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., jednog od programa Europske teritorijalne suradnje (2014-2020 Interreg V-A, Italy-Croatia CBC Programme).
U okviru Work Package 4,2 (Implementation of pilot actions for sustainable aquaculture) Zadarska županija proveodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja, koja je testirana u ECOSEA projektu u regiji Veneto, na uzgojna područja Zadarske županije. Novozelandska tehnologija, u usporedbi s klasičnom uzgojnom tehnologijom, načelno omogućava ekonomski efikasniju proizvodnju uz značajno smanjenje tehnološkog otpada.

Važno je istaći da se prijenos ovakvih tehnologija u načelu ne može izvršiti jednostavnim „preslikavanjem" tehnologije s jednog uzgajališta na drugo. Svako uzgojno područje ima svoje ekološke specifičnosti, specifičnu infrastrukturu , drugačije tržište ili barem drugačiji pristup tržištu, što zahtjeva prilagodbu poznate tehnologije.

Preliminarnim nacrtom pilot projekta predviđeno je korištenje tri uzgojne linije od 100 metara, na jednom od uzgajališta koje provodi uzgoj na plutajućim parkovima. Na liniju bi se postavio konop/kolektor za prikupljanje mlađi sukladno novoj tehnologiji. Na drugu liniju bi se nasadila mlada dagnja (3-4 cm) po „novozelandskom“ principu, dok bi na trećoj liniji bile dagnje koje se uzgajaju klasičnom metodom u čarapi (pergolora).  

Usporedbom s literatumim podacima i usporedbom eksperimentalnih podataka će se valorizirati primjena nove tehnologije na odabranom području te će se dati preporuke za daljnji razvoj uzgoja školjkaša i primjenu nove tehnologije.


Projekt se provesti u dvije faze.

Prva faza se sastoji od postavljanja projekta, što obuhvaća: nasad daganja u mrežice u tri nasadne gustoće, za uzgoj klasičnom tehnologijom postavljene na dvije dubine uzgoja, nasad daganja na kontinuirane linije za uzgoj (novozelandska tehnologija) u tri gustoće i postavljanje uzgojnih linija na način da sve tri gustoće obuhvaćaju dvije dubine uzgoja postavljene u klasičnoj uzgojnoj tehnologiji i postavljanje kolektora za prihvat mlađi dagnje.

Drugu fazu obavlja stručnjak za biologiju mora a njegov projektni zadatak se sastoji od praćenja i analiza proizvodnih parametara prihvata i rasta dagnji u usporednom uzgoju klasičnom i novozelandskom tehnologijom uzgoja.

Opći cilj projekta je stvaranje okvira sa uvjetima koji će omogućiti širu primjenu zajedničke vizije u pogledu održivog upravljanja ribljim resursima uzimajući u obzir biološku, ekonomsku i socijalnu kompleksnost upravljanja morskim resursima kao jednim integriranim sustavom.

Ukupan proračun projekta iznosi 934.405,00 EUR, od čega proračuna Zadarske županije iznosi 148.325,00 EUR.

 

 

 

 

Pročitano 978 puta

Zadnje objave

studenoga 12, 2020

7,9 milijuna kuna za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt…
listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA