Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano obilježen Dan Grada Paga

Posted On Petak, 17 svibnja 2019 16:24

Grad Pag danas obilježava Dan grada i dan svog utemeljenja. Uoči svečane sjednice župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i pročelnika Krešimira Laštre te ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole obišli su novouređenu lučicu Katine u koju je utrošeno oko 8 milijuna kuna. Na svečanosti proslave Dana Grada Paga nazočni su bili i  ministri Davor Božinović i Oleg Butković, saborska zastupnica Grozdana Perić te brojni drugi uzvanici.

 Svečana sjednica bila je prilika da se podnese izvješće o brojnim projektima koji su odrađeni u proteklih godinu dana, te najave novi. Zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljene su godišnje nagrade i zahvalnice.

Brojni su projekti koji su odrađeni i koji će biti odrađeni za boljitak Grada Paga istaknuo je paški gradonačelnik Ante Fabijanić:

„Kada se ukupno zbroji sve projekte koji su sada u tijeku, dolazimo do ukupnog investicijskog ciklusa od 85 milijuna kuna. Ako bi krenuli u nabrajanje ova sjednica bi trajala predugo.“, rekao je uvodno gradonačelnik i  naveo  tek nekoliko projekata: „Kompletno uređenje lučice Katine vrijednosti  8 milijuna kuna , a uskoro kreće sanacija obalnih zidova za koje je izrađena projektna dokumentacija,  radovi na uređenju dječjeg igrališta „Paški mališani“ procijenjeni su na više od milijun kuna, a financiralo ih je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Grad Pag. Investicije i projekti komunalnog društva u suradnji s Hrvatskim vodama odrađeni su u vrijednosti oko 24 milijuna kuna.“, rekao je fabijanić

S nadom u pašku budućnost gleda i predsjednik gradskog vijeća Paga Domagoj Vičević:

„Posebno važne će biti godine koje su pred nama. Siguran sam da odlučnosti u planiranju i realizaciji neće nedostajati jer riječ je o vrijednim i gradu svakako potrebnim projektima.“,  rekao je Vičević.

„Bogata kulturna baština, lijepa priroda, sir, paška janjetina i čipka ono je što je Pag učinilo poznatim u Hrvatskoj , ali i šire. Prepoznali su to i turisti, kazao je zadarski župan Božidar Longin dodajući kako i brojke svjedoče o tome jer je prošle godine na ovom području, odnosno na području grada Paga boravilo 125 000 gostiju , a ostvarili su preko 1 000 000 noćenja.

„Županija skrbi o ovdašnjoj osnovnoj i srednjoj školi, a u tom kontekstu posebno trebamo istaknuti veliki projekt energetske obnove školske zgrade, koji je proveo naš Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, za što je izdvojeno gotovo 5 milijuna kuna.

Značaj komunalne infrastrukture ne moram ni isticati. Županijska lučka uprava Zadar ovdje je uložila značajna sredstva. Kroz dvije godine provela je projekt uređenja luke otvorene za javni promet Pag, a danas smo iskoristili priliku i obišli radove financirane sredstvima Županijske lučke uprave, Zadarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a službeno otvorenje novouređene luke ćemo održati kroz dvadesetak dana.“, rekao je župan Longin.

Svečanoj sjednici nazočila su i dvojica ministara – mora prometa i infrastrukture Oleg Butković i unutarnjih poslova Davor Božinović, koji su prije sjednice obišli novouređenu lučicu Katina. Ministar Butković najavio je nove infrastrukturne radove na području grada Paga:

Već u ovoj godini pripremamo u suradnji s Gradom Pagom izgradnju i rekonstrukciju kružnog toka, ukupne vrijednosti 4 000 000 kuna koji se nalazi na državnoj cesti 106, Put Staroga grada, tako da i taj projekt ide ove godine. Zaboravio sam i sanaciju Paškoga mosta koja ide ove godine, to je projekt koji je ugovoren, 12 milijuna kuna.

Ministar Butković pohvalio je župana i županijsku lučku upravu, koja je, kazao je, jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj budući da ostvaruju čitav niz lučkih projekata. „Mi smo u ministarstvu ponosni što danas nema hrvatske obalne županije gdje se ne provode slični projekti. Po prvi puta se financiraju i europskim sredstvima, izgradnja riva i lukobrana i ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada kao dosada u mandatu ove Vlade ne ostvaruju i ne realiziraju veliki projekti u našim lukama“, istaknuo je ministar Butković.

„Malo tko ne samo u Hrvatskoj već u Europi nije čuo barem za paški sir ili pašku čipku , a ima toga još. Time se stvara i održava jedna tradicija, jedna izvornost koja rađa kvalitetu. Ta kvaliteta dovodi do razvoja, kao što je dovela do razvoja grada Paga“, izjavio je ministar Davor Božinović.

Zahvalio je i svim resornim ministarstvima i Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem koja je pokazala dosad jednu neviđenu otvorenost za suradnju, između središnje državne vlasti i regionalnih i lokalnih uprava.

U ime predsjednika hrvatskog Sabora nazočnima se obratila njegova izaslanica, saborska zastupnica  Grozdana Perić.

Uručene su i godišnje nagrade grada Paga i zahvalnice. U ime nagrađenih nazočnima se obratila ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Željka Zubović koja je kazala da preuzimajući nagrade, nagrađeni preuzimaju odgovornost i obvezu da će i dalje predano raditi, a svoje ideje pretakati u djela kojima će obogaćivati grad Pag, otok, i širu društvenu zajednicu.

Na trgu ispred Kneževe palače nastupio je  zbor dječjeg vrtića Paški mališani i Gradska glazba, a svečanu sjednicu uljepšala je ženska klapa Peružini.

 Poslije sjednice održana je manifestacija Što se jelo na našem otoku u organizaciji srednje škole Bartula Kašića i paške turističke zajednice.

Foto: Jure Orlić

Pročitano 1245 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA