Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zamjenik župana primio predstavnike Matice hrvatske

Posted On Petak, 24 svibnja 2019 16:13

Zamjenik župana Šime Mršić sa pročelnicima Katarinom Miletić i Ivanom Šimunićem primio je u petak, 24. svibnja 2019. godine vodstvo Matice hrvatske- predsjednika prof. dr. sc. Stipu Boticu, podpredsjednicu akademkinju Dubravku Oraić Tolić, glavnog tajnika Predsjedništva Matice Hrvatske Zorislava Lukića i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru dr. sc. Radomira Jurića.

Prijem je organiziran u povodu redovitih sastanaka vodstva Matice sa svojim ograncima, a bio je i prilika za još jednom ukazati na važnost postojanja ove udruge koja je utemeljena davne 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Dr. sc. Radomir Jurić posebno je istaknuo dobru suradnju sa Zadarskom županijom koja sufinancira njihove razne smotre, manifestacije i izdavačku djelatnost, a predsjednik Matice hrvatske  prof. dr. sc. Stipe Botica naglasio je kako je osnovni zadatak udruge upoznati, njegovati i unapređivati hrvatsku kulturu te čuvati nacionalni i kulturni identitet. „Taj naš nacionalni identitet možda  najbolje čuva upravo kultura preko koje se on i unapređuje“, rekao je prof. dr. sc. Botica dodavši kako bi u mnogim mjestima bez Matice, kulturna djelatnost bila svedena na nulu. Dodao je  kako je u pripremi proslava u povodu 50. obljetnice hrvatskog proljeća u sklopu koje će biti organizirani simpoziji i objavljeni memoari  ljudi iz tog doba koji su bili aktivni u tom periodu.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić naglasila je kako je Matica hrvatska imala značajnu ulogu u cijelom svom povijesnom postojanju s konačnim ciljem stvaranja hrvatske države, ali da i sada ima još veću ulogu u očuvanju identiteta u vremenu globalizacije.

Glavni tajnik Zorislav Luić dodao je kako je snaga Matice još jača kada se poveže nacionalno i lokalno.

Matica hrvatska  jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci.

Razni odjeli Matice hrvatske održavaju predavanja, tribine i skupove iz područja svoga djelovanja, a udruga je i  organizator  Komunikološke škole i Filozofske škole, koje omogućuju perspektivnim studentima aktivno sudjelovanje i usavršavanje u struci.

Stotinjak ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su Dubrovnik, Književna revija, Dometi, Zadarska smotra, Riječi... Ogranci su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Članom Matice hrvatske može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske ili Hrvat s drugim državljanstvom koji prihvaća program Matice hrvatske.

Pročitano 551 puta

Zadnje objave

US 1 - Župan Longin i gradonačelnik Dukić u Domu Zadarske županije ugostili su predstavnike Veleposlanstva SAD-a u RH
rujna 20, 2021

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, u Domu Zadarske…
kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…
kolovoza 06, 2021

Odgovorno i održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode - projekt PRIZEFISH

Projekt PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA