Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 19 lipnja 2019 13:05

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna konferencija Projekta ForBioEnergy koji se financira  u sklopu programa MED teritorijalne suradnje (Interreg V-B Mediterranean (MED) Cooperation Programe 2014-2020). Nositelj projekta je regija Sicilija, dok su ostali partneri: iz Italije Enviland i općina Petralia Sottana, iz Španjolske AMUFOR i Gospodarska komora Valencije, iz Slovenije Slovenski šumarski institut i Regionalna razvojna agencija Zeleni krš, te iz Hrvatske Zadarska županija i Park prirode Velebit, uz pridružene partnere Naturu Jaderu i Ministarstvo poljoprivrede. Provedba projekta započela je 1. studenog 2016. godine i trajat će do 30. lipnja 2019. godine.

U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo  da je cilj ovog projekta  poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. „Da bi se to omogućilo, u sklopu ovog projekta pokušali su se napraviti modeli koji bi poticali iskorištavanje punog potencijala biomase, a da se pritom zaštiti bioraznolikost prirodnog područja.  Zadarska županija svoje je pilot aktivnosti provodila na područjima parkova prirode Velebit (dijelu koji se nalazi u Zadarskoj županiji), Telašćica i Vransko jezero. Na temelju provedenih analiza, izradilo se dosta dokumenata u okviru radnog paketa 3 Testiranje. Jedan od bitnijih dokumenata koji su izrađeni je Akcijski plan koji predstavlja dobru podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima.“, rekao je Mršić i dodao kako su svi  dokumenti koji su dobiveni nakon provedenih aktivnosti prezentirani u sklopu tehničkih panela i treninga projekta na kojima su ključnim skupinama prezentirani dobiveni rezultati.

„Istovremeno, moram napomenuti kako je održano 12 takvih radionica, a uz sudionike koji su bili iznimno aktivni proizašli su korisni zaključci. Ovom prilikom zahvaljujem se svima onima koji su vrijedno dolazili na radionice i svojim sudjelovanjem doprinijeli kvalitetnijim rezultatima projekta.“, zaključio je Šime Mršić.

Na svečanosti na kojoj je bio nazočan i zamjenik direktorice Parka prirode Velebit Marijo Šaban,   predstavljeni su projektni rezultati dobiveni tijekom provedbe projekta uz kratke prezentacije provedenih aktivnosti testiranja za pilot područja koja se nalaze u Zadarskoj županiji (PP Velebit, PP Vransko Jezero i PP Telašćica)  i u Ličko-senjskoj županiji (PP Velebit).

 

Foto: Luka Gerlanc

Pročitano 266 puta

Zadnje objave

veljače 26, 2020

NAJAVA 16. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

16. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. ožujka (utorak)…
veljače 25, 2020

NAJAVA 22. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

22. sjednica Kolegija župana održat će se dana 26. veljače (srijeda) 2020. godine u 9,00…
veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA