Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježen Dan općine Sveti Filip i Jakov

Posted On Srijeda, 14 kolovoza 2019 14:14

U srijedu, 14. Kolovoza svečanom sjednicom općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Sv. Filip i Jakov,  i skorašnji blagdan njihovog  nebeskog zaštitnika sv. Roka. Među brojnim uzvanicima danas su u Sv. Filipu i Jakovu bili župan Božidar Longin sa oba zamjenika Šimom Mršićem i Šimom Vickovićem, saborski zastupnik  i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta te brojni drugi.

Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić osvrnuo se na proteklo razdoblje i na projekte koji su završeni ili su u tijeku. Tako je istaknuo da je u tijeku EU projekt aglomeracija Biograd-Tkon-Pašman, 1. Faza čija je vrijednost za Općinu Sv.Filip i Jakov 150 milijuna kuna. Tim projektom obuhvaćena je fekalna odvodnja mjesta Sv.Filip i Jakov i Sv. Petar te vodovodizacija Sikova, Raštana Gornjih i Raštana Donjih.  „U tijeku je priprema početka radova na Rabatinu Sv.Filip i Jakov u dužini od 2 km vodovodizacije, fekalnih odvodnja i asfaltiranje kolnika. Vrijednost je 7 i pol milijuna kuna. Ovim projektom ćemo omogućiti priključak OŠ Sv.Filip i Jakov na fekalnu odvodnju gdje imamo 300 učenika i osiguravamo kompletnu infrastrukturu za buduće POS-ove stanove. Ovim putem moram zahvaliti županu jer ne bi bilo ovog projekta bez njegove osobne podrške kao i županijskom pročelniku Danielu Segariću.“, rekao je načelnik Pelicarić. Dodao je kako je završen EU projekt izgradnje ceste Krš Turanj, završena je 2. Faza uređenja plaže Morovička u Turnju, u pripremi je natječaj za Luku Sv. Filip i Jakov u suradnji sa Županijskom lučkom upravom u koju samo ova županijska ustanova ulaže 300.000,oo kuna. Pelicarić je naveo i da je u tijeku opremanje kino dvorane u vriednosti od 900.000,00 kuna koja se dijelom financira iz EU projekta preko udruge „U pokretu“.

„Općina brine za svoje žitelje od najranije dobi pa tako isplaćujemo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica i vrtića, a ove godine krećemo i sa izgradnjom novog vrtića u Turnju.“, rekao je načelnik Pelicarić i dodao da općina svim redovitim studentima isplaćuje stipendije, a mladima preko APN-a rješavanje stambenog pitanja.

„Ova Općina, kao i većina njih u našoj županiji, gospodarski razvoj temelji u velikoj mjeri na turizmu. Broj gostiju iz godine u godinu raste. Iako porast brojki dolazaka i noćenja ohrabruje, moramo raditi na podizanju kvalitete. Razvoj turizma mora biti održiv i zato je posebno važno istaknuti da ne možemo očekivati visoku razinu turizma ukoliko ne sačuvamo čist okoliš. To je zadatak svih nas, jer moramo idućim generacijama ostaviti u naslijeđe netaknutu prirodu. U tom kontekstu, svjesni smo svi da je izgradnja vodovoda i odvodnje ključni preduvjet razvoja.“, rekao je na početku svog obraćanja župan Božidar Longin i istaknuo kako ga  veseli saznanje da je Općina Sv. Filip i Jakov uključena u projekt biogradske Aglomeracije, koja uključuje izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, a  koja će se financirati u najvećoj mjeri europskim sredstvima.

„To je primjer kvalitetne suradnje susjednih jedinica lokalne samouprave, a županija će vam i u tom projektu pružiti maksimalnu potporu. „, dodao je župan  Longin. Spomenuo je i da je ovdašnja škola ušla u projekt Inkluzija – korak bliže društvu bez prepreka, kroz koji su učenike s teškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi, da je  po dolasku na mjesto župana povećao naknade za novorođenčad, te da je u prošloj godini   na području Općine Sv Filip i Jakov  isplaćena naknada za 40 beba.

„Osim na naše najmlađe, moramo misliti i na osobe treće životne dobi. U tom smislu navest ću da Županija i Općina vrlo kvalitetno surađuju na projektu novoosnovanog Centra za pružanje usluga u zajednici, koji će se izgraditi u Raštanima. Nedavno je izdano rješenje za provođenje usluge pomoći u kući, a izrađeni projekt Centra općina će prijaviti za dodjelu bespovratnih europskih sredstava, preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, uz potporu stručnih službi iz našeg Odjela.“, rekao je župan Longin i dodao:

                 „Kada je komunalna infrastruktura u pitanju, spomenut ću da je Županija uložila značajna sredstva u sanaciju glavnog gata mjesne luke u Turnju. To je jedna od najvećih investicija naše Županijske lučke uprave, a riječ je o projektu vrijednom više od 3 milijuna kuna.Iz svega navedenog, mislim da je jasno da pratimo aktivnosti na području Općine Sv. Filip i Jakov, a činit ćemo to i dalje.“

Na svečanoj sjenici Općinskog vijeća nazočnima se obratio i saborski zastupnik i načelnik općine Poličnik Davor Lončar, a u programu je nastupila operna pjevačica Nera Gojanović i klapa Monada.

Pročitano 1164 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA